Web Analytics
Mehanizam prilagođavanja ribe na promene temperature reke Jangce - BetaRS

Mehanizam prilagođavanja ribe na promene temperature reke Jangce

Zabava | 21.11.2023 | access_time 17:50
Mehanizam prilagođavanja ribe na promene temperature reke Jangce
Foto: Jangce pliskavica bez peraja pliva u Kući delfina Baiđi pri Institutu za hidrobiologiju Kineske akademije nauka u Vuhanu, centralna kineska provincija Hubei (Sinhua/Siao Jiđiju)

Kineski naučnici otkrili su mehanizam prilagođavanja pliskavice bez peraja, male vrste kita koja živi u reci Jangce, na temperaturne promene posmatrajući debljinu njenog loja, debelog sloja masti ispod kože.

Studija, koju su sproveli naučnici sa Instituta za hidrobiologiju pri Kineskoj akademiji nauka, nedavno je objavljena u časopisu Biologija i bezbednost voda (Water Biology and Security), prenosi Sinhua.

Praćenjem četiri Jangce pliskavice bez peraja uz pomoć ultrazvučne tehnologije snimanja, naučnici su istražili obrasce varijacije debljine sala (BT) i povezanost toga sa promenama temperature okoline.

Otkrili su da loj nije ravnomerno raspoređen u koži životinja. Štaviše, različiti delovi tela pokazuju različitu osetljivost na sezonske promene temperature.

U debljini sala analnog područja naučnici su ustanovili sezonske promene. Nasuprot tome, bočni i ventralni regioni pupka pokazali su relativno tupe sezonske promene, što ukazuje na različite adaptivne funkcije loja u različitim regionima, navodi se u studiji.

Takođe je otkriveno da unos hrane pliskavica bez peraja Jangce ima negativnu korelaciju sa temperaturom vode, što implicira da bi mogao postojati mehanizam temperature okoline koji reguliše BT promenom apetita ili unosa hrane životinja.

"Ova studija razjašnjava sezonski obrazac BT varijacije kod malih kitova i pruža uvid u mehanizme prilagođavanja malih kitova na promene temperature", navodi se.

Jangce pliskavica bez peraja je jedna od najmanjih vrsta kitova na svetu, koja isključivo naseljava srednje i donje regione reke Jangce u Kini.

Teme