Web Analytics
Bakterije sa Zemlje mogle bi da učine tlo Meseca pogodnijim za biljke - BetaRS

Bakterije sa Zemlje mogle bi da učine tlo Meseca pogodnijim za biljke

Tehnologija | 22.11.2023 | access_time 12:15
Bakterije sa Zemlje mogle bi da učine  tlo Meseca pogodnijim za biljke
Lunarno tlo koje je vratila kineska misija na Mesec na izložbi o glavnim naučnim dostignućima Kine tokom perioda 13. petogodišnjeg plana (2016-2020) u Pekingu (Sinhua/Đin Livang)

Serija planiranih lunarnih misija sa posadom širom sveta inspirisala je novi talas istraživanja uzgoja biljaka na Mesecu radi održavanja života. Nova studija kineskih poljoprivrednih naučnika otkrila je da bakterije na zemljišta sa Zemlje mogu da ponude rešenje, piše Sinhua.

Objavljena u časopisu komjunikejšens bajolodži (Communications Biology) početkom novembra, studija je pokazala da tri vrste bakterija mogu povećati količinu fosfora, vitalnog elementa koji biljke mogu da apsorbuju, u simulantu lunarnog tla.

Istraživači sa Kineskog poljoprivrednog univerziteta testirali su pet vrsta bakterija i otkrili da su tri vrste među njima više nego udvostručile količinu fosfora u roku od 10 do 21 dana.

U sledećoj fazi studije, istraživači su uzgajali model biljke, koji se obično koristi u bioistraživanju, na simuliranom lunarnom tlu tretiranom sa tri vrste bakterija tokom 18 dana. Oni su primetili da su biljke imale duže stabljike i korenje nakon šest dana rasta, i teže i šire grozdove listova nakon 24 dana rasta, u poređenju sa onima uzgajanim bez bakterija.

Osim toga, nivoi hlorofila, pigmenta za prikupljanje energije iz svetlosti, u biljkama sa ovim živim bakterijama bili su oko duplo veći od onih uzgajanih bez bakterija na simulantu u drugom 24-dnevnom eksperimentu, što je potvrdilo važnu ulogu koju ove bakterije mogu da igraju u činjenju lunarnog zemljišta plodnijim.

Vodeći istraživač Sun Džencai rekao je da bi korišćenje bakterija za poboljšanje plodnosti lunarnog zemljišta pomoglo u efikasnom stvaranju lunarnih staklenika, tako da bi astronauti mogli da iskoriste lunarne resurse za održavanje života, umesto da vuku ogromne količine zemlje ili ceo sistem kultivacije sa Zemlje.

"Mislim da rezultati studije imaju važne implikacije za buduće dugoročne boravke na Mesecu", rekao je Sun.

Bakterije sa Zemlje mogle bi da učine  tlo Meseca pogodnijim za biljke
Fotografija snimljena 26. februara 2021. pokazuje kako klija seme pirinča koje je putovalo do Meseca na sondi Čang'e 5 u centralnom stakleniku Nacionalnog inženjerskog istraživačkog centra za oplemenjivanje uzgoja biljaka u svemiru pri Južnokineskom poljoprivrednom univerzitetu (SCAU). ) u Guangdžou u južnokineskoj provinciji Guangdong. (Sinhua/Liu Davei)

Sun je ranije fokusirao svoje istraživačke napore na mikrobe u tlu, a ovu astrobiološku studiju prvi je predložio njegov student Sja Jitong, koji je bio inspirisan vestima da je kineska sonda Čang'e-5 izvukla 1.731 gram uzoraka tla sa bliže strane Meseca 2020.

Univerzitetski student, ujedno i prvi autor studije, pitao se, pošto su mikrobi učinili Zemlju plodnijom, da li bi imali isti efekat i na Mesec.

Sja i njegove kolege započeli su studiju izdvajanjem tri vrste bakterija, konkretno Bacillus mucilaginous, Bacillus megaterium i Pseudomonas fluorescens koje su uobičajene u mikrobnim poljoprivrednim đubrivima.

Zatim su eksperimentisali sa kineskim vulkanskim prahom čiji je sastav bio veoma sličan uzorcima koje je prikupila misija Apolo 14, 1971. godine.

Sun je rekao da su u studiji koristili simulant uzoraka lunarnog tla Apolo jer je međunarodna naučna zajednica već stekla sveobuhvatno razumevanje njihovih fizičkih i hemijskih svojstava tokom proteklih decenija.

"Takođe se radujemo što ćemo koristiti kineske lunarne uzorke za testiranje ako imamo pristup uzorcima koje je prikupio Čang'e-5", dodao je Sun.

Slika koju je objavila Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) 4. decembra 2020. prikazuje kinesku nacionalnu zastavu razvijenu sa sonde Čang'e-5 na Mesecu. (CNSA/Handout preko Sinhue)

Kineska svemirska agencija sa posadom otkrila je u julu preliminarni plan o sletanju tajkonauta na Mesec pre 2030. godine radi sprovođenja naučnog istraživanja. Kina će nastaviti svoje istraživanje Meseca budućim misijama Čang'e-6, Čang'e-7 i Čang'e-8, dovršavajući izgradnju međunarodne stanice za istraživanje Meseca.

Bakterije sa Zemlje mogle bi da učine  tlo Meseca pogodnijim za biljke
Slika koju je objavila Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) 4. decembra 2020. prikazuje kinesku nacionalnu zastavu razvijenu sa sonde Čang'e-5 na Mesecu. (CNSA/Handout preko Sinhue)

Međutim, prethodni eksperimenti su pokazali da je lunarno tlo loše za uzgajanje useva, što smanjuje nadu za održavanje dugotrajnog ljudskog prisustva na Mesecu.

"Verujemo da većina useva koji se uzgajaju na Zemlji može da se uzgaja u budućim lunarnim staklenicima", rekao je Sun, napominjući da bi istraživački tim želeo da eksperimentiše na osnovnim kulturama kao što su pšenica, pirinač, kukuruz, pa čak i krompir u narednim studijama.

"Naučnici će na kraju pronaći načine da koriste različite mikrobe da transformišu mesečevo tlo u stanja pogodna za različite biljke da rastu, pružajući ljudima na Mesecu bogatu raznovrsnu hranu biljnog porekla", rekao je Sun.

Teme