Web Analytics
Trivić: Dodikova izjava da je Dejton mrtav je katastrofalna, usmerena i protiv BiH i RS - BetaRS

Trivić: Dodikova izjava da je Dejton mrtav je katastrofalna, usmerena i protiv BiH i RS

Politika | 22.11.2023 | access_time 14:35
Trivić: Dodikova izjava da je Dejton mrtav je katastrofalna, usmerena i protiv BiH i RS
Foto: Milos Miskov
Predsednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić izjavila je danas da je "katastrofalna" izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je Dejtonski sporazum mrtav.

"Smatramo katastrofalnom izjavu lažnog predsednika da je Dejton mrtav, jer je to rad usmeren ne samo protiv BiH, već i protiv Republike Srpske", rekla je Trivić na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da da građani Republike Srpske ne bi trebalo da ispaštaju zbog Dodikovih loših politika, dodavši da je proces protiv Dodika, koji se vodi pred Sudom BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, "njegova lična stvar, u koju se sam upetljao".

"Pozivamo CIK predsednika da, ako je muško, ode na sud i pojavi se na procesu koji je sam izrežirao i da se prestane kriti iza naroda. Ostajemo pri stavu da je taj proces na Sudu BiH njegova lična stvar, u koju se sam upetljao i da bilo kakav epilog tog procesa ne treba vezivati sa sudbinom Republike Srpske", dodala je Trivićeva, koja osporava Dodikov legitimitet kao predsednika RS, ističući da je na to mesto došao krađom glasova na opštim izborima 2022. godine.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u RS, predsednica NF-a je, pozivajući se na podatke Ministarstva finansija BiH, rekla da je relativna zaduženost RS dvostruko veća od one u Federaciji BiH.

Komentarišući Dodikovu izjavu da će "pre bankrotirati Nemačka nego RS", ona je ocenila da bi "svako, ko se iole razume u međunarodne ekonomske odnose, morao da zna da recesija koja se nazire u Nemačkoj ne bi trebalo da raduje nikoga u RS".

"Nemačka je naš treći najznačajniji spoljnotrgovinski partner, sa kojom čak imamo pozitivan spoljnotrgovinski bilans. Bilo koja vrsta pada ekonomske aktivnosti u Nemačkoj odraziće se na naša izvozna preduzeća, koja su ujedno najzdraviji deo naše privrede", istakla je Trivić.

Dodala je da investiciona klima u RS "zarobljena ukupnim nepovoljnim političkim ambijentom i da je nivo stranih investicija u RS na nivou statističke greške".

"I ono investicija što dođe u BiH, završi uglavnom u drugom entitetu", naglasila je ona.

Trivić je najavila mogućnost da se na lokalnim izborima 2024. godine kandiduje za gradonačelnicu Banjaluke.

Teme