Web Analytics
Đurđević Stamenkovski: Vlada da pozove UNMIK da obezbedi uslove za glasanje Srba na Kosovu - BetaRS

Đurđević Stamenkovski: Vlada da pozove UNMIK da obezbedi uslove za glasanje Srba na Kosovu

Politika | 23.11.2023 | access_time 12:30
Đurđević Stamenkovski: Vlada da pozove UNMIK da obezbedi uslove za glasanje Srba na Kosovu
foto: Milan Ilić

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski pozvala je danas Vladu Srbije da od misije UNMIK zatraži "punu saradnju" sa Republičkom izbornom komisijom kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji mogli nesmetano da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ona je pozvala Ministarstvo spoljnih poslova da obavesti sve stalne članice Saveta bezbednosti UN i zatraži njihovu punu angažovanost po tom pitanju kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji mogli da ostvare svoje ustavno pravo glasa.

"OEBS nije prava adresa za zahteve koje Srbija treba da uputi. Sprovođenje izbornog procesa prema Rezoluciji 1244 je u nadležnosti misije UNMIK", navela je Đurđević Stamenkovski koja je nosilac izborne liste koalicije Nacionalno okupljanje koju uz Zavetnike čine Dveri i grupa javnih ličnosti.

Odbacila je kao "neprihvatljive" uslove koje su vlasti u Prištini odredile za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji jer po njenim rečima, polaze od toga da su Srbija i Kosovo dve ravnopravne i suverene države.

"Nema sumnje da je namera Prištine da i po ovom pitanju demonstrira silu i primora Beograd da prizna suverenitet lažne države, a Srbe na Kosovu i Metohiji natera da na izborima učestvuju kao pripadnici srpske dijaspore u tzv. Republici Kosovo", navela je Đurđević Stamenkovski.

Ona je kazala da su Srbi na Kosovu i Metohiji mogli "slobodno i bez ikakvih prepreka da učestvuje na svim srpskim izborima u pokrajini, dok su tamo funkcionisale institucije države Srbije".

"Nakon primene protivustavnih sporazuma i niza ustupaka, koje je napravila vlast u Beogradu, Srbi su dovedeni u situaciju da njihovo najvažnije političko pravo, pravo glasa, zavisi od dobre volje zapadnih misija i separatističkih vlasti u Prištini", navela je predsednica Zavetnika.

Teme