Web Analytics
Podnete krivične prijave zbog navodnog falsifikovanja potpisa za listu 'Dosta! Evropski put' - BetaRS

Podnete krivične prijave zbog navodnog falsifikovanja potpisa za listu 'Dosta! Evropski put'

Politika | 23.11.2023 | access_time 14:15
Podnete krivične prijave zbog navodnog falsifikovanja potpisa za listu 'Dosta! Evropski put'
Fot: Beta/MILAN ILIC

Članovi Gradske izborne komisije (GIK) ispred liste "Srbija protiv nasilja" podneli su danas više krivičnih prijava zbog navodnog falsifikovanja potpisa za manjinsku izbornu listu "Dosta! Evropski put", pokreta koji predvodi Rade Basta.

Zamenik člana GIK-a Vladica Ilić rekao je novinarima ispred Gradske uprave da su falsifikovane najmanje tri izjave građana, od kojih se jedna osoba u navedenom trenutku davanja podrške toj listi nalazila van Srbije.

Dodao je da je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneta krivična prijava protiv overiteljke Gradske opštine Savski venac Miroslave Graovac zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave u produženom trajanju.

Prijava je podneta i protiv jednog ili više NN službenih lica za krivično delo neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka, odnosno kako tvrdi Ilić, nezakonitog prikupljanja podataka i dostavljanja koaliciji "Dosta! Evropski put".

Treća prijava podneta je protiv više NN predstavnika te koalicije, zbog sumnje da su falsifikovali isprave u produženom trajanju.

"Jer su nezakonito pribavili lične podatke građana i koristili ih i sačinjavali lažne izjave birača koji navodno podržavaju listu", kazao je Ilić.

Naveo je da su dokaze, u vidu kopije pasoša jedne građanke i izjave druge koja je overena kod notara, priložili tužilaštvu, kao i GIK-u.

Prema njegovim rečima, ta tri potpisa nisu jedina bila sumnjiva, već je takvih više, posebno onih koji su upisani sličnim rukopisom i sa potpisom inicijalima štampanim slovima, a da je više od 1.000 potpisala ista overiteljka.

Ilić je ocenio da bi slični problemi bili otkriveni i na listi Ruske stranke, ali da im od strane GIK-a nije omogućen uvid u tu listu.

Naveo je da je za danas u 15 sati zakazana sednica GIK-a, na kojoj bi moglo da bude predloženo proglašenje liste "Dosta! Evropski put" i najavio da ćese tome protiviti.

Ukoliko ta lista bude proglašena, kako je kazao, moguće je podneti prigovor, a nakon toga i žalba Višem sudu.

Upitan da li će GIK biti odgovoran za neregularne izbore ako ta lista bude proglašena, Ilić je naglasio da GIK mora da se stara o isrpravnosti izbornog procesa.

"Ako GIK sve dokaze ignoriše, onda mi sigurno govorimo o kršenju izborne procedure, jer će na izborima učestvovati liste sa falsifikovanim potpisima", kazao je Ilić.

Građanka Iva Đinđić Ćosić, koja tvrdi da nije dala podršku toj listi, ocenila je da ona nije usammljena kao žrtva takvih krivičnih dela i zatražila od države da zaštiti građane.

"Duboko sam iznenađena i potrešena da je neko zloupotrebio moje podatke i doveo me u poziciju da danas moram da stojim ovde, da branim i overavam izjavu, da tu listu nisam potpisala", kazala je ona.

Kazala je da nije toliko bitno što se njen potpis našao na toj listi, već to što u Srbiji neko došao u posed njenih podataka iz lične karte i svedočio da je ona u određenom momentu dala saglasnost da se njeno ime i prezime nađu kao podrška određenoj listi.

"Nadam se da će tužilaštvo preduzeti sve kako bi utvrdilo odgovorna lica za izvršenje ovog krivičnog dela. Meni nije bitna samo overiteljka, nego i nalogodavac", rekla je Đinđić Ćosić.

Kompletan materijal možete preuzeti i pogledati OVDE.

Teme