Web Analytics
Kompanija Nestle nastavlja akciju ozelenjavanja Srbije - BetaRS

Kompanija Nestle nastavlja akciju ozelenjavanja Srbije

Životna sredina | Izvor: Beta | 23.11.2023 | access_time 16:30
Kompanija Nestle nastavlja akciju ozelenjavanja Srbije
 Kompanija Nestle danas je najavila da treću godinu zaredom pokreće akciju sadnje drveća, sa željom da pruži doprinos čistijem vazduhu u lokalnoj zajednici u kojoj posluje.

Od novembra 2021. godine, Bulevar Milutina Milankovića u Beogradu bogatiji je za 225 Pančićevih omorika zahvaljujući zaposlenima kompanije, a u 2022. godini organizovana je akcija ozelenjavanja teniskih terena širom glavnog grada, kada su predstavnici kompanije, zajedno sa malim teniserima, posadili preko 400 različitih vrsta drveća.

Ove godine, uz pomoć partnera i građana koji su se pridružili putem nagradne igre, kompanija se sprema za sadnju 7.638 mladica hrasta lužnjaka u šumskom kompleksu Crni Lug u Surčinu.

Predstavnici Nestle Srbija danas su u Košutnjaku, u blizini Zavoda za sport i medicinu sporta, posadili deset mladica gorskog javora i tim simboličnim činom najavili početak najveće akcije sadnje koju je kompanija do sada organizovala u Srbiji.

Jedan hektar šume, u fazi dozrevanja, godišnje, u proseku ima mogućnosti za filtraciju 50–70 tona prašine i apsorpciju raznih štetnih gasova, do 100 kilograma sumpor-dioksida i znatne količine ugljen-monoksida i oksida azota.

Takođe, šuma u zreloj fazi, oslobađa u proseku 11 tona kiseonika i vezuje 15 tona ugljen-dioksida po hektaru, dok tzv. mrtvi pokrivač usporava površinsko oticanje vode, smanjuje opasnost od poplava i poboljšava strukturu zemljišta.

Nestle je samo od 2021. godine obezbedio 37 miliona sadnica u okviru svog globalnog programa koji sprovodi za bolji život lokalnih zajednica i očuvanje planete. Cilj je da u područjima odakle nabavlja sastojke do 2030. godine posadi 200 miliona stabala i na taj način doprinese eliminaciji ugljen-dioksida iz atmosfere.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina