Web Analytics
Obradović: Uz 'Nacionalno okupljanje' još šest patriotskih pokreta i udruženja - BetaRS

Obradović: Uz 'Nacionalno okupljanje' još šest patriotskih pokreta i udruženja

Politika | 24.11.2023 | access_time 12:30
Obradović: Uz 'Nacionalno okupljanje' još šest patriotskih pokreta i udruženja
Foto: Milos Miskov
Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je koaliciju "Nacionalno okupljanje", koju čine zajedno sa strankom Zavetnici, podržalo još šest patriotskih pokreta i udruženja građana.

Obradović je novinarima u beogradskom Medija centru rekao da su to udruženja Ne damo đedovinu, Nova snaga Srbije, Pokret svesrpskog ujedinjenja, Pravo na izbor, Lekari i roditelji za nauku i etiku i Srbi za Ruse, koja su podržavala Dveri i na prošlim izborima u okviru "Patriotskog bloka".

"Proširili smo 'Patriotski blok' u pravcu jednog sada još šireg 'Nacionalnog okupljanja' mnogih patriotskih i državotvornih opozicionih političkih snaga u Srbiji", naveo je Obradović.

Dodao je da su Zavetnici i Dveri formiranjem te koalicije "pokazali koliko im je stalo do ujedinjavanja suverenističkih i patriotskih snaga na srpskoj političkoj sceni", kao i da je to jedan predizborni format koji prevazilazi predizbornu koaliciju između dve političke stranke.

Ocenio je da će "Nacionalno okupljanje" postati druga politička snaga na srpskoj političkoj sceni i da je to "uznemirilo brojne duhove i u zemlji i u inostranstvu".

"Zbog toga smo predmet jedne ogromne negativne medijske kampanje poslednjih nekoliko nedelja, kao i cenzure na televizijama sa nacionalnom frekvencijom gde nijedan predstavnik naše izborne liste nije gostovao od proglašenja liste pre 20 dana", rekao je Obradović.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Časlav Koprivica kazao je da podržava ideju oko koje je formirana ta koalicija, što je, kako je kazao, sadržano u njenom nazivu "Nacionalno okupljanje".

"Nažalost, nije bilo toliko mudrosti, da ne kažem i dalekovidosti, da u sastavu 'Nacionalnog okupljanja' bude i više snaga, odnosno stranaka i da to u tom pogledu bude još ubedljivije za naše birače", rekao je Koprivica.

Naglasio je da broj stranaka ne odlučuje da li je neka ideja dobra ili ne, zbog čega je odlučio da podrži listu koja tvrdi da će učiniti sve da se spreči primena "francusko-nemačkog ultimatuma".

Predstavnik udruženja Ne damo đedovinu Bratislav Simović rekao je da ono daje punu podršku "Nacionalnom okupljanju" i pozvao građane da na izborima 17. decembra "odbrane ustavni poredak Srbije, južnu pokrajinu, teritoriju i suverenitet".

"Ako to ne bude, mi onda imamo metode koje su pokazane tokom prethodne dve godine, a to je da smo slobodni građani i da smo slobodni u načinu borbe za očuvanje naših prava", rekao je Simović

Predstavnik Nove snage Srbije Saša Mratić ocenio je da je srpskoj političkoj sceni neophodno ujedinjenje svih patriotskih organizacija u jedan opozicioni savez, zbog čega su pružili podršku "Nacionalnom okupljanju".

Lider Dveri Obradović, upitan da li podržava stavove udruženja Lekari i roditelji za nauku i etiku i uzvikivanje "Mengele, Mengele" ispod prozora epidemiologa i člana Kriznog štaba Predraga Kona tokom pandemije korona virusa, kazao je da se ponose aktivnostima u prošlosti svih udruženja koja su ih danas podržala.

"Pre svega, aktivnostima udruženja Lekari i roditelji za nauku i etiku koji su za vreme kovid diktature, kada su mnogi intelektualci i javne ličnosti u ovoj državi ćutali na ono što se dešavalo od strane Kriznog štaba, izašli u javnost i smeli da progovre istinu. Ispostavilo je da je sve ono što su govorili tada, a zbog čega su bili progonjeni, bila istina, a da je ono što je govorio Predrag Kon i Krizni štab bila laž, okupacija i maltretiranje ovog naroda i države", rekao je Obradović.

Ocenio je da epidemiolog Kon zaslužuje krivičnu odgovornost za "sve ono što je radio" i tokom poslednje pandemije i pre toga, kao i da "mnogi drugi i danas žele da nastave eksperimentisanje nad srpskim narodom, pre svega predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić".

"Ana Brnabić je danas nastavljač Predraga Kona u Srbiji. Ana Brnabić danas otvara čitav niz tema koje nikada nisu prošle javnu raspravu u srpskom društvu, kao što su teme veštačke inteligencije, biomedicine, otvaranje izvesnih bio-kampusom. Kada smo o tome raspravljali? Kada je o tome mogla da se čuje druga strana", upitao je Obradović.

Upitan i o podršci vođe zabranjene organizacije Obraz, sada lidera organizacije Srbi za Ruse, Mladena Obradovića, predsednik Dveri je rekao da je to "veliki patriota i borac za srpske nacionalne i državne interese, a nalazi se pod progonom i bivšeg i sadašnjeg režima".

"Mladen Obradović je jedan mlad i vrlo obrazovan čovek koji je u više navrata stajao na pravoj strani, kada je malo njih bilo na toj pravoj strani i ostajao poprilično usamljen u svojim borbama i bitkama, zbog čega je stradao i bio progonjen i medijski i prekršajno i krivično", rekao je Obradović.

Celokupan materijal možete preuzeti i pogledati OVDE.

Teme