Web Analytics
Predsednica Kosova razgovarala s ministarkom Belgije koja 1. januara preuzima predsedavanje EU - BetaRS

Predsednica Kosova razgovarala s ministarkom Belgije koja 1. januara preuzima predsedavanje EU

Kosovo | Izvor: Beta | 24.11.2023 | access_time 19:25
Predsednica Kosova razgovarala s ministarkom Belgije koja 1. januara preuzima predsedavanje EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas u Prištini razgovarala s ministarkom spoljnih poslova Belgije Hađu Lahbiboom o jačanju bilateralne saradnje, posebno privredne, i o sporazumu o saradnji u oblastima bezbednosti i odbrane, saopštio je njen kabinet.

Pošto Belgija preuzima predsedavanje EU 1. januara 2024. godine, Kosovo je zainteresovano da što bliže sarađuje sa belgijskim predsedništvom kako bi se obezbedio konkretan napredak u procesu integracije Kosova u EU, kazala je Osmani.

Osmani je zahvalila Belgiji za podršku za integraciju Kosova u Evropsku uniju i za prujem u Savet Evrope, kao i za proces liberalizacije viznog režima EU za građane Koosova.

Predsednica je istakla da kosovska dijaspora u Belgiji "igra važnu ulogu u unapređenju odnosa dve zemlje".

Preneto je da je Osmani ministarku obavestila o "najnovijim političkim i bezbednosnim dešavanjima na Kosovu, posebno u vezi sa agresijom Srbije na Kosovo 24. septembra i potrebom da se utvrdi njena odgovornost (Srbije) za destabilizaciju Kosova i regiona".

Osmani je ocenila da je Kosovo "moderna evropska, demokratska i multietnička zemlja koja teži da postane punopravna članica Evropske unije i NATO-a i drugih međunarodnih organizacija".

Sa belgijskom ministarkom se sastao i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Teme