Web Analytics
Načelnik Generalštaba: VS sposobna da kontroliše i brani vazdušni prostor, time i integritet Srbije - BetaRS

Načelnik Generalštaba: VS sposobna da kontroliše i brani vazdušni prostor, time i integritet Srbije

Društvo | 25.11.2023 | access_time 11:40
Načelnik Generalštaba: VS sposobna da kontroliše i brani vazdušni prostor, time i integritet Srbije
Foto: Beta/Miloš Miškov

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Milan Mojsilović izjavio je danas da je VS sposobna da kontroliše i brani vazdušni prostor a time i suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Mojsilović je povodom poslednjih nabavki helikoptera i transportnih aviona rekao da VS raspolaže radarima, raketnim sistemima i vazduhoplovnim sredstvima koja po njegovim rečima, mogu da pariraju i odgovore "svima u regionu".

"Vojna neutralnost podrazumeva sposobnost da samostalno štitite vazdušni prostor i teritoriju u celini", rekao je načelnik Generalštaba VS za Prvu televiziju.

Mojsilović je ocenio da bi prvi od 11 helikoptera Mi-35, nabavljenih s Kipra, trebalo da uđu u operativnu upotrebu VS u prvoj polovini 2024.

"To su najsavremeniji helikopteri sa savremenim naoružanjem, u paketu smo dobili ubojna sredstva i rezervne delove. Cenim da će u prvoj polvini naredne godine imati operativnu upotrebu. U aprilu je planirana obimnija združena taktička vežba s bojevim gadjanjem i eto prilike da Mi-35 koji su stigli s Kipra, u broju od šest komada, budu prikazani u borbenoj upotrebi", rekao je Mojsilović.

Komentarišući nabavku dva transportna aviona C-295 ocenio je da je to učinjeno "u zadnjem momentu" kako bi vazduhoplovstvo zadržalo sposobnost transporta vojnika i tereta s obzirom na istek eksploatacionog ciklusa aviona AN-26.

"Naredne godine očekujemo još 11 helikoptera H-145 i isporuku radara koji će omogućavati potpunu radarsku sliku područja Srbije ali i sliku stanja u vazdušnom prostoru i van Srbije ali neću reći za koliko", rekao je načelnik Generlaštaba VS.

Dodao je da eskadrila lovačkih aviona MiG-29 omogućava sposobnost kontrole vazdušnog prostora Srbije "sedam dana u nedelji, 24 časa dnevno".

"Imamo lovačku paru aviona MiG-29 naoružanu da u borbenom smislu bude u vazduhu za nekih pet do sedam minuta. Radimo na modernizaciji lovačko-bombarderske avijacije, avioni Orao su u modernizacionom paketu, stvara se sposobnost upotrebe aviona i danju i noću iz primenu nove savremene municije čime dobijate avion kojima adekvatnu vrednost", rekao je Mojsilović.

Teme