Web Analytics
BIRODI: Političari da ne biraju medije selektivno, kao ni mediji političare - BetaRS

BIRODI: Političari da ne biraju medije selektivno, kao ni mediji političare

Politika | 27.11.2023 | access_time 15:25
BIRODI: Političari da ne biraju medije selektivno, kao ni mediji političare
Foto: Milan Obradovic
Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas sve izborne liste u Srbiji da prestanu sa praksom selektivnog gostovanja medijima, kao i medije da prestanu sa praksom selektivnog predstavljanja učesnika izbornog procesa.

BIRODI je u saopštenju naveo da se u Srbiji ustalila ta praksa koja ima "pogubne posledice" na politički dijalog, kako van, tako i tokom izborne kampanje.

"Politčki akteri selektivno prihvataju gostovanja, odnosno davanje izjava medijima. Kada to rade javni funkcioneri oni tim činom uskraćuju Ustavnom član 51 garantovano pravo na obaveštenost građana", dodaje se u saopštenju.

Ta organizacija je naglasila da je tokom izborne kampanje, obaveza svakog kandidata za poslanika ili odbornika da na neselektivan način prihvati poziv medija i odgovara na pitanja koja su postavljena na profesionalan način, koji pomaže građanima da putem medija dobiju neophodne informacije koje će im pomoći pri odluci za koga će glasati na izborima, što je ključna uloga medija u izbornom procesu prema ODIHR standardima.

BIRODI je naglasio i da je obaveza svih medija da neselektivno svim izbornim listama omoguće da predstave svoje programe i stavove na teme koje su od suštinskog značaja za građane Srbije, koji će 17. decembra glasati na lokalnim, pokrajinskim i parlamentarnim izborima.

Pozvali su medije da se obrate toj organizaciji u slučajevima kada su predmet odbijanja od strane učesnika izbornog procesa, kao i sve učesnike izbora ako smatraju da su zapostavljeni u nekom od medija.

Teme