Web Analytics
Španija sa 1,4 milijarde evra plaća poljoprivrednicima da ne rade da bi spasla nacionalni park - BetaRS

Španija sa 1,4 milijarde evra plaća poljoprivrednicima da ne rade da bi spasla nacionalni park

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 27.11.2023 | access_time 17:00
Španija sa 1,4 milijarde evra plaća poljoprivrednicima da ne rade da bi spasla nacionalni park
Nacionalne i regionalne vlasti u Španiji su danas potpisale dogovor o investiranju 1,4 milijarde evra u oblasti oko Nacionalnog parka Donjana da bi se sprečilo njegovo isušivanje crpljenjem vode za navodnjavanje.

Nacionalni park koji je na Uneskovoj Listi svetske baštine, dom je divljih konja, carskih orlova, risova, kornjača i miliona ptica selica koje migriraju iz Afrike u severnu Evropu. Ekolozi dugo upozoravaju da je ekosistem parka ugrožen poljoprivredom i turizmom, a stanje su pogoršale klimatske promene i duga suša, uz rekordno visoke temperature.

Predsednik regiona Andaluzije Huan Moreno je izjavio da će poljoprivrednicima biti plaćeno da prestanu da obrađuju zemljište u blizini Donjane, već da ga pošume. Poljoprivrednicima koji žele da nastave obradu zemljišta to će biti dozvoljeno, ali će morati da pređu na ekološke načine uzgoja useva prilagođenih suvom zemljištu.

Andaluzija se sporazumom obavezala da otkaže proširenje navodnjavanja u blizini Donjane koje su ranije kritikovali Unesko, Vlada Španije i ekolozi.

Ministarka za ekološku tranziciju Tereza Ribera je izjavila da je cilj da poljoprivrednici prestanu da polja koja obrađuju navodnjavaju vodom iz podzemnih rezervi koje su godinama prekomerno eksploatisali i time ugrozili jedno od najvećih vlažnih staništa u Evropi.

"Ovim sporazum želimo da okončamo pritisak na nacionalno blago kakvih je malo u svetu", izjavila je ona.

Andaluzija je nedavno objavila plan da dozvoli parku Donjana da pripoji oko 18.500 hektara kupovinom zemljišta od privatnog vlasnika za 70 miliona evra. Donjana sada ima 182.000 hektara na ušću reke Gvadalkivir u Atlantski okean na južnoj obali Španije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina