Web Analytics
Predsednik Fudbalskog saveza Bugarske podneo ostavku - BetaRS

Predsednik Fudbalskog saveza Bugarske podneo ostavku

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 27.11.2023 | access_time 17:25
Predsednik Fudbalskog saveza Bugarske podneo ostavku
Predsednik Fudbalskog saveza Bugarske Borislav Mihajlov podneo je dnaas ostavku posle masovnih protesta koji su organizovani protiv njega.

Novi predsednik biće izabran sledeće godine na kongresu Saveza.

Nekoliko hiljada fudbalskih navijača protestovalo je poslednjih nedelja tražeći ostavku Mihajlova nezadovoljni njegovim radom i rezultatima reprezentacije.

Oni su se dodatno razbesneli kada je Savez odlučio da se utakmica protiv Mađarske 16. oktobra u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine odigra bez prisustva publike.

Dodatni pritisak došao je od premijera Bugarske Nikolaja Denkova koji je u pismu od predsednika Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đanija Infantina tražio da preduzme odlučnu akciju smenjivanjem Mihajlova sa čela Saveza i postavljanjem privremenog rukovodstva.

U pismu objavljenom na sajtu Vlade, navode se "dugo nagomilane kritike i nezadovoljstvo fudbalskih klubova" fudbalskim rukovodstvom u zemlji. Takođe je istaknuto da joj statuti Fife daju ovlašćenje da smeni čelnike članica Fife "pod izuzetnim okolnostima".

Mihajlov je danas odbacio tvrde o kritikama fudbalskih kluba i rekao novinarima da je jedini razlog ostavke - "da se svi smire". On je dodao da njegovu ostavku nije tražio nijedan fudbalski klub.

Mihajlov nije komentarisao istragu koju je nedavno pokrenuo bugarski glavni tužilac o vođstvu u domaćem fudbalu, sa posebnim osvrtom na predsednika Saveza.

Istraga je pokrenuta posle brojnih medijskih izveštaja u kojima se navodi niz kršenja i potencijalnih kriminalnih aktivnosti, uključujući proneveru javnih sredstava i umešanost u nezakonite šeme klađenja.

Mihajlov je svojevremeno kao golman bugarske reprezentacije igrao u polufinalu Svetskog prvenstva 1994. godine.

On je prvi put za predsednika Saveza izabran 2005. godine. Pod njegovim vođstvom reprezentacija se nije plasirala na veliko takmičenje od Evropskog prvenstva 2004. godine.

On je 2019. godine na 18 meseci podneo ostavku pod pritiskom Vlade, nakon što su bugarski navijači gestikulirali nacističke pozdrave u pravcu tamnoputih engleskih fudbalera i vređali ih na rasnoj osnovi tokom utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Teme