Web Analytics
Petković razgovarao sa Bocan-Harčenkom o situaciji na Kosovu - BetaRS

Petković razgovarao sa Bocan-Harčenkom o situaciji na Kosovu

Kosovo | 28.11.2023 | access_time 16:00
Petković razgovarao sa Bocan-Harčenkom o situaciji na Kosovu
Foto: Milan Obradovic
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko razgovarali su danas u Beogradu o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se tamo suočava srpski narod, saopštila je Vladina kancelarija.

Petković je istakao da je izuzetno važno što se na poslednjoj rundi razgovora na tehničkom nivou Beograda i Prištine, koja je održana nedavno u Briselu, razgovaralo o izradi statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), saopšteno je.

Poseban akcenat Petković je stavio na težak položaj srpskog naroda na Kosovu "koji eskalatornim i drugim nasilnim i jednostranim potezima svakodnevno ugrožavaju Aljbin Kurti i njegova vlast u Prištini".

"Srbima se svakodnevno gaze elementarna ljudska i građanska prava na Kosovu i Metohiji, brani im se da glasaju na izborima za narodne poslanike 17. decembra, hapse se bez ikakvih osnova i više meseci drže u kazamatima, dok Kurti politikom terora direktno ugrožava godinama građenu stabilnost na terenu", navodi se u saopštenju.

Petković je istakao i da Kurti na svaki način pokušava da na vlasti u četiri opštine na severu zadrži svoje "lažne gradonačelnike" i preko njih dodatno ugnjetava srpski narod, te da promovisanjem ideje velike Albanije direktno preti srpskom narodu.

"Takve velikoalbanske ideje prerastaju i u pretnje po stabilnost čitavog regiona", dodao je Petković.

Direktor Kancelarije je naglasio da će Beograd nastaviti da "predano i posvećeno čuva mir i zalaže se za dijalog kao jedini održiv put ka normalizaciji odnosa sa Prištinom".

Teme