Web Analytics
Crta o glasanju u inostranstvu: Manje prijavljenih birača, više biračkih mesta - BetaRS

Crta o glasanju u inostranstvu: Manje prijavljenih birača, više biračkih mesta

Politika | 28.11.2023 | access_time 16:25
Crta o glasanju u inostranstvu: Manje prijavljenih birača, više biračkih mesta
Foto: Milos Miskov
Nevladina organizacija Crta saopštila je danas da će 32.216 građana Srbije u dijaspori, koji su se prijavili za izbore 17. decembra, moći da glasa na 81 biračkom mestu u 35 zemalja.

U odnosu na prošlogodišnje izbore, kako su dodali u saopštenju, značajan je pad broja građana koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu.

Na parlamentarnim i predsedničkim izborima, održanim 3. aprila 2022. godine, građani Srbije su glasali u 34 zemlje na 77 biračkih mesta, a za glasanje se prijavilo 38.876 građana.

"Te godine je interesovanje bilo najveće od 2012, odnosno na nivou onog koje je vladalo za izbore u periodu nakon 2000. kad je tek i omogućeno glasanje u inostranstvu", dodaje se u saopštenju.

Najviše građana i ove godine prijavilo se u Bosni i Hercegovini, njih 11.712, što je više i u odnosu na prethodne izbore kada je bilo prijavljeno 11.120.

Najmanje državljana Srbije koji žive u inostranstvu glasaće u Centralnoafričkoj Republici - 83, dodaje se u saopštenju.

Centralnoafrička Republika je uz Portugaliju i Novi Zeland nova izborna destinacija, a za razliku od prošle godine sada neće biti glasanja u Grčkoj i Kataru.

Podaci iz prethodnih godina, kako su naveli iz Crte, pokazuju da na izbore u dijaspori izađe između 70 i 80 odsto prijavljenih.

Teme