Web Analytics
Stanković (NPS): Pokušaj potkupljivanja mladih sa 1.000 dinara je nepoštovanje - BetaRS

Stanković (NPS): Pokušaj potkupljivanja mladih sa 1.000 dinara je nepoštovanje

Politika | 29.11.2023 | access_time 10:25
Stanković (NPS): Pokušaj potkupljivanja mladih sa 1.000 dinara je nepoštovanje
FOTO: NARODNA STRANKA

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Đorđe Stanković ocenio je danas da je vlast koja ništa nije uradila za mlade 11 godina, pokušala da podmiti najmlađe birače sa 1.000 dinara i tako pokazala koliko ih ne poštuje.

On je naveo da 76,6 odsto mladih u Srbiji živi kod roditelja do svoje 30. godine, što je najviši procenat u Evropi.

"Prva nekretnina je važna jer mladi tako postaju samostalni i mogu da formiraju porodicu, a oni neće uopšte moći da kupe stan ako se nastavi inflacija i rast cena stanova, koje su porasle 80 odsto u prethodnih pet godina", rekao je Stanković.

On je izjavio da su rešenje konkretne finansijske olakšice onima koji kupuju svoju prvu nekretninu, a da u tome moraju da učestvuju država i banke.

Кako je istakao Stanković, svaka druga mlada osoba želi da se iseli iz Srbije, a većina njih kao razlog navodi životni standard i kvalitet životne sredine.

"Uzrok tome su pre svega loše politike i loši političari, za šta su odgovorni oni koji glasaju, ali i oni koji ne glasaju uopšte", ocenio je Stanković.

On je ocenio da je za povećanje učešća mladih u politici ključno da se uvedu olakšice za njihovo zapošljavanje.

"Tada neće biti potreban sitan novac od bilo kod političara. Zato želimo da se i tokom studija uvedu olakšice za zapošljavanje mladih, odnosno da poslodavci plaćaju 50 odsto manje doprinose za zapošljavanje mladih", kazao je Stanković.

Naveo je da su u Srbiji loši uslovi za studiranje, nema dovoljno domova, smeštaja i usaglašenog programa sa evropskim univerzitetima, a reformu obrazovanja je moguće sprovesti za godinu dana.

"Rešenje je da se fakulteti modernizuju, da uvedu više prakse, da za svakog studenta postoji mesto u modernom studenskom domu, a ne da studenti plaćaju stanove po 500 evra mesečno. Programi studiranja naših univerziteta moraju da se usaglasi sa najboljim univerzitetima, da profesori spremaju studente za budućnost, a ne za prošlost", rekao je Stanković.

On je izneo podatak da svaka peta mlada osoba u Srbiji redovno glasa, dok stariji od 65 godina imaju izlaznost od 91 odsto.

"Nameće se pitanje, ko bira budućnost Srbije, mladi ili stari? Zato poručujem mladima da glasaju 17. decembra jer će sledeći put imati tu priliku tek 2027. godine", izjavio je Stanković.

Teme