Web Analytics
Više od 1.200 kineskih naučnika dodato na globalnu listu visoko citiranih istraživača - BetaRS

Više od 1.200 kineskih naučnika dodato na globalnu listu visoko citiranih istraživača

Tehnologija | 29.11.2023 | access_time 15:35
Više od 1.200 kineskih naučnika dodato na globalnu listu visoko citiranih istraživača
Fotografija snimljena 25. februara 2016. prikazuje kineskog fizičara Pan Đianveija u laboratoriji na Univerzitetu nauke i tehnologije Kine u Hefeju, glavnom gradu istočne kineske provincije Anhui. (Sinhua/Liu Đunsi)

 

PEKING - Preko 1.200 kineskih naučnika dodato je na najnoviju listu visoko citiranih istraživača koju je objavio Clarivate, glavni globalni analitičar naučnih podataka, objavio je časopis Čajna sajens dejli (China Science Daily), prenosi Sinhua.


Clarivate je objavio svoju listu visoko citiranih istraživača 2023. Na listu je dodato ukupno 6.849 naučnika iz više od 1.300 institucija u 67 zemalja i regiona, a 83,8 odsto dolazi iz 10 zemalja i regiona.


Ukupno 1.275 kineskih naučnika izabrano je za listu, a Kina je na drugom mestu u svetu. Prošle godine je odabrano 1.169 kineskih naučnika.


Kineska akademija nauka (CAS) zapošljava 270 istraživača sa ovogodišnje listie, što je čini institucijom sa najvećim brojem visoko citiranih istraživača u svetu. Sa Kineske akdemije nauka bilo je 228 istraživača koji su odabrani prošle godine.


Svaki odabrani istraživač je, tokom protekle decenije, autor više visoko citiranih radova koji se rangiraju u prvih jedan odsto po citatima u svojoj oblasti i godini objavljivanja na Web of Science, navodi Clarivate. Preliminarna lista zasnovana na citiranoj aktivnosti se sastavlja i zatim precizira kvalitativnom analizom i stručnom procenom.

Teme