Web Analytics
Vučić: Neće biti izbora na Kosovu zbog Kurtija - BetaRS

Vučić: Neće biti izbora na Kosovu zbog Kurtija

Politika | 01.12.2023 | access_time 11:35
Vučić: Neće biti izbora na Kosovu zbog Kurtija
Foto: Beta/RAGAN KARADAREVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da parlamentarni izbori 17. decembra neće biti održani u srpskim sredinama na Kosovu jer kosovski premijer Aljbin Kurti "ne želi" da Srbima omogući da imaju osnovna i prirodna prava.

"Neće biti izbora u srpskim sredinama jer Kurti ne želi da Srbima dozvoli prirodno pravo koje treba da imaju. Zapad će reći da nema mogućnosti da pritisne Kurtija i izdaće saopštenje. Već je i bila izjava (portparola EU) Petera Stana i to je to", rekao je Vučić u Dubaiju gde prisustvuje Samitu lidera o klimatskim promenama.

On je naveo da Kurti insistira isključivo na priznanju kosovske nezavisnosti kao uslovu za održavanje izbora.

"Mi moramo da priznamo Kosovo da bi Srbi učestvovali na izborima. I tačka. Ništa više ni manje. I to znaju svi u Srbiji i u Evropi. Dobro je da će da reaguju na to, ali mi od te reakcije nećemo ništa imati", rekao je Vučić.

Vučić je ranije danas izjavio da je pre učešća na samitu o klimi COP28 koji se ove godine održava u Dubaiju, na marginama tog skupa razgovarao sa zvaničnicima više država.

Vučić je na Instagramu napisao da su ga dočekali domaćini ovogodišnjeg samita COP28 predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

"Vreme je za konkretne akcije, jer moramo da delujemo brzo i efikasno. Srbija je uvek spremna", napisao je Vučić.

On se sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i rekao da je imao "izuzetno važan i dobar razgovor". "Razgovarali smo o svim strateškim pitanjima od značaja za Srbiju i Evropu. Uveren sam da će Srbija u godinama koje su pred nama otvoriti vrata punopravnog članstva u Evropsku uniju", napisao je Vučić.

Nakon razgovora "o klimatskim promenama i ulozii Evrope i Srbije u rešavanju globalnog problema" sa direktorkom MMF-a Kristalinom Georgievom, predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i premijerkom Danske Mete Frederiksen, Vučić je napisao da "veliki izazovi zahtevaju zajedničku akciju".

Pre otvaranja drugog dana samita COP28 Vučić se sastao sa i predsednikom Poljske Andžejom Dudom, ministrom spoljnih poslova UAE šeikom Abdulom bin Zajedom, kraljem Bahreina Hamadom, predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom, predsednicom Mađarske Katalin Novak, predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Teme