Web Analytics
Prvog dana konferencije o klimi uspostavljen fond za pomoć državama pogođenim nepogodama - BetaRS

Prvog dana konferencije o klimi uspostavljen fond za pomoć državama pogođenim nepogodama

Klimatske promene | 01.12.2023 | access_time 12:20
Prvog dana konferencije o klimi uspostavljen fond za pomoć državama pogođenim nepogodama
AP Photo/Peter Dejong

Na Međunarodnoj konferenciji o klimi COP28 koja je danas počela u Dubaiju učinjen je veliki korak ka obeštećenju država pogođenih smrtonosnim poplavama, vrućinom i sušom.

Skoro sve države sveta su finalizirale stvaranje fonda za pomoć zemljama koje ne mogu da se izbore sa gubicima i štetom izazvanim klimatskim promenama. Neke zemlje su odmah počele da ulažu novac iako je to zasad malo u poređenju sa ukupnim očekivanim potrebama.

Sultan al-Džaber, predsednik klimatske konferencije COP28, pozdravio je tu odluku i istakao da je jedinstveno što je doneta već prvog dana skupa. Rekao je da će njegova zemlja, Ujedinjeni Arapski Emirati, uložiti 100 miliona dolara u novi fond.

Nemačka se takođe obavezala da će dati 100 miliona dolara, Velika Britanija 47 miliona, a SAD 17,5 miliona dolara.

Zemlje u razvoju dugo su pokušavale da se reši problem neadekvatnog finansiranja saniranja posledica katastrofa izazvane promenama klime, koje su ih posebno pogodile i za koje imaju malu odgovornost pošto mahom industrijalizovane zemlje izbacuju u atmosferu ugljen-dioksid koje toplotu zadržava u atmosferi.

Ali mnogi detalji o novim "fondovima za gubitak i štetu" su nerazjašnjeni, kao što su koliki će on biti i ko će njime upravljati.

Nedavni izveštaj Ujedinjenih nacija procenjuje da će godišnje biti potrebno do 387 milijardi dolara da se zemlje u razvoju prilagode klimatskim promenama.

Neki aktivisti i stručnjaci su skeptični da će fond prikupiti toliko novca.

"Zeleni klimatski fond" koji je prvi put predložen na pregovorima o klimi 2009. u Kopenhagenu i počeo da prikuplja novac 2014. godine, nije se približio svom cilju od 100 milijardi dolara godišnje.

Novi Fond će biti pri Svetskoj banci u naredne četiri godine, a plan je da se pokrene do 2024. Predstavnik zemlje u razvoju dobiće mesto u njegovom odboru.

Deo industrijalizovanih zemalja insistira na tome da sve zemlje doprinose fondu, a sporazum će dati prioritet onima koji su najugroženiji klimatskim promenama.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene