Web Analytics
Mrkić o ratu u Gazi: Srbija složna sa Kinom - srž problema neformiranje države Palestine - BetaRS

Mrkić o ratu u Gazi: Srbija složna sa Kinom - srž problema neformiranje države Palestine

Politika | Izvor: Beta | 01.12.2023 | access_time 14:05
Mrkić o ratu u Gazi: Srbija složna sa Kinom - srž problema neformiranje države Palestine
BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION/Aleksandar Plavevski
Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić ocenio je da je suština izraelsko-palestinskog problema u izostanku nastajanja države Palesitne.

"Nema sumnje, za Srbiju, kao i za Kinu, da je suština problema u izostanku nastajanja prave države Palestine. Sa tim se kasni užasno mnogo, u stvari, od nastanka Izraela i rezolucije Ujedinjenih nacija iz 1947", naveo je Mrkić u autorkom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG) povodom sukoba u Gazi.

Mrkić je podsetio da je Izrael proglasio svoju nezavisnu državu 14. maja 1948. i da je rezolucijom GS UN iz 1967. obeležena granica Palestine i Izraela, ali je naglasio da džava Palestina nikada nije stvorena.

"Otud i današnji stravični problemi. Zato ih treba što pre rešavati i sazvati međunarodnu konferenciju sa dovoljno učesnika sa autoritetom i, jednom za svagda, stvoriti palestinsku državu na teritoriji predviđenoj još 1967", naveo je Mrkić dodajući da bi to  bilo usklađeno sa realnošću i sa čestitkom predsednika Kine Si Đinpinga povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom koji je obeležen 29. novembra. 

"Razume se, to je u skladu i sa poimanjem Srbije o međunarodnoj pravdi i pravednosti, koji jedini mogu biti dobro usmerenje za konačno rešavanje ovog užasavajućeg kriznog žarišta, što je od interesa za čitav svet. Srbija je mnogo manja od Kine i ne može pretendovati na ulogu važnijeg svetskog faktora, iako ima gorka iskustva sa islamskim fundamentalizmom (posebno u BiH u bivšoj Jugoslaviji) i izraelskim ne tako davnim potezom priznanja  Kosova, čiji se albanski deo samoproglasio za državu odvojenu od Srbije", naveo je.

Naglasivši da je reč "o južnoj srpskoj pokrajini u kojoj živi albanska manjina" Mrkić je upitao "koliko bi delova i delića planete Zemlje moglo da traži odvajanje od matične države samo zato što se razlikuju od velike većine stanovništva koje je odavno steklo državnost i članstvo u UN".

Ukazujući da je Bliski istok veoma dugo neuralgična tačka iz koje ide i snabdevanje energentima širom sveta, Mrkić je dodao da bi zato tom pitanju najurgentnije trebalo da se posveti Savet bezbednosti UN. Znamo da će Kina, stalna članica ovog tela zaduženog za očuvanje i obezbeđivanje svetskog mira, u meseci decembru predsedavati ovim telom. U medijima se već danima govori o tome da će Vang Ji, kineski ministar inostranih poslova, biti u Njujorku, u sedištu UN i lično predsedavati Savetom bezbednosti sa ciljem njegovog punog angažovanja u ostvarivanju mirovnog plana između Izraela i Palestine, naveo je.

Kada se ove činjenice isprepliću sa sadržajem poruke predsednika Sija o palestinskom pitanju i njegovom pravilnom i pravednom naglašavanju palestinskog naroda, države Palestinaca i države Izraela u granicama zacrtanim još 1967, onda je potpuno jasno da je kineski aktivizam dobrodošao i da je dobronameran, piše autor.

Ne može se pravdati ubijanje civila u Gazi napadom Hamasa od 7. oktobra. Postoje pravila ratovanja koja se ne smeju povređivati, ni pod kakvim izgovorom. A, gaze se nemilosrdno. Uostalom, teror nije došao sa Zapadne obale, a i na tom tlu se vrše svakodnevna palestinska maltretiranja, naveo je Mrkić.

Mrkić je naglasio da rat može stati "samo stvaranjem dve, umesto sada postojeće samo jedne, države".

"Sveobuhvatno, pravedno i trajno rešenje može samo tako biti nađeno. Mora se učiniti sve što je u našim moćima da rešenje obustavi tekući, užasavajući izraelsko-palestinski sukob u kome stradaju civili, a da se, pri tome, obuhvati i budući, stvarni mir između Izraela i Arapa. Dobro je da se u ovome slažu Kina, Brazil,kao i mnogi drugi, poput Rusije, pa i Francuske i ogromne većine čovečanstva", ukazao je Mrkić u autorskom tekstu za CMG.

Teme