Web Analytics
Vukadinović za Betu: Velika izlaznost biće problem za vlast - BetaRS

Vukadinović za Betu: Velika izlaznost biće problem za vlast

Politika | 01.12.2023 | access_time 14:10
Vukadinović za Betu: Velika izlaznost biće problem za vlast
Foto: Beta/Milan Obradović

Politički analitičar i istraživač javnog mnenja Đorđe Vukadinović izjavio je danas da je realno očekivati da na predstojećim izborima izađe više od 60 odsto upisanih birača.

Vukadinović je agenciji Beta kazao da velika izlaznost može da poremeti planove vladajućih stranaka (SNS i SPS), ali i da pojedine stranke i koalicije ne pređu cenzus od tri odsto.

"U biračkom spisku se nalazi najmanje 10 odsto više upisanih birača nego što ih realno ima, tako da se može očekivati da stvarna izlaznost bude oko 70 odsto birača koji žive u Srbiji, a to u brojkama iznosi više od četri miliona", rekao je on.

Vukadinović kaže da će izlaznost 17. decembra biti kao 2020. godine u Crnoj Gori, kada je došlo do smene vlasti.

Prema njegovim rečima, izlaznost na izborima 17. decembra biće veća nego na prethodnim izborima 2022. godine, kada je na birališta izašlo 3.810.559 građana, odnosno 58,6 odsto upisanih birača.

U biračkom spisku za prethodne izbore bilo je upisano 6.502.307 birača.

"Velika izlaznost na predstojećim izborima biće mač s dve oštrice i za vlast i za deo opozicije. Među onima koji se kolebaju i koji su politički neopredeljeni ima znatno više simpatizera opozicije i njihov izlazak na birališta može da bude ozbiljan problem za aktuelnu vlast, jer će doneti prevagu na stranu opozicije. S druge strane pojedine opozicione stranke i koalicije, zbog velike izlaznosti, mogu da ostanu ispod cenzusa od tri odsto, za koji će biti potrebno možda i više od 120.000 glasova", objasnio je Vukadinović.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zaključiće Jedinstveni birački spisak 15 dana pre dana održavanja izbora.

Teme