Web Analytics
Erdogan: Šanse za mir u Gazi posle humanitarne pauze izgubljene za sad - BetaRS

Erdogan: Šanse za mir u Gazi posle humanitarne pauze izgubljene za sad

Svet | Izvor: Beta | 02.12.2023 | access_time 13:05
Erdogan: Šanse za mir u Gazi posle humanitarne pauze izgubljene za sad
Zbog beskompromisnog pristupa Izraela su izgubljene šanse za mir u Gazi posle humanitarne pauze - rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan , prenela je danas televizija NTV. 

"Uvek smo naglašavali da smo za trajni mir, a ne za humanitarnu pauzu... tu je postojala šansa za mir i nažalost izgubili smo tu šansu zbog beskopromisnog stava Izraela", prenosi list Gardijan Erdoganovu ocenu.

Primirje u sukobima Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze je ove nedelje dvaput produženo. Ali posrednici nisu uspeli da nađu formulu za nastavak primirja i oslobađanje još ljudi posle sedam dana kada je Hamas oslobodio nekoliko desetina talaca: žene, decu i strance, a Izraael nešto više zatvorenih Palestinaca.

Od završetka primirja u petak ujutro, napadima Izraela iz vazduha i artiljerijom na jug Gaze nastavljen je rat koji je Hamas počeo 7. oktobra upadom svojih boraca u na jug Izraela. Za Izrael cilj rata je "uništenje Hamasa".  

Erdogan je novinarima po povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gde je učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o klimi COP28, rekao da ne gubi nadu za postizanje trajnog mira u tom sukobu, ukazao da Hamas ne može biti isključen iz potencijalnog rešenja i dodao da on Hamas ne bi nazvao terorističkom organizacijom.

"Moramo da se usmerimo na rešenje s dve države" - osnivanje palestinske uz Izrael, rekao je Erdogan u intervjuu.

Erdogan je takođe rekao da bi radi razgovora o mogućem rešenju rata u Gazi kontakt-grupa koju čine Organizacija za islamsku saradnju (OIC) i Arapska liga, posle sastanka sa vladama u Londonu, Parizu, Barseloni i sa zvaničnicima UN, posetila i SAD.

Izvori su rekli za agenciju Rojters da je Izrael obavestio nekoliko arapskih država da hoće da se posle rata s palestinske strane granice Pojasa Gaze formira "tampon-zona" da bi se sprečili budući napadi.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika