Web Analytics
Kina i Nemačka sarađuju u proizvodnji novih energetskih vozila - BetaRS

Kina i Nemačka sarađuju u proizvodnji novih energetskih vozila

Ekonomija | 04.12.2023 | access_time 11:35
Kina i Nemačka sarađuju u proizvodnji novih energetskih vozila
Konstruktori rade na gradilištu Audi-FAW projekta novog energetskog vozila (NEV) u Čangčunu, severoistočna kineska provincija Đilin, 26. juna 2023. (Sinhua)

Stefan Švajcer, nemački zvaničnik, nedavno je pohvalio kinesku automobilsku industriju, posebno istakavši njeno globalno liderstvo u integraciji električnih vozila sa mobilnim telefonima.

Kao direktor Odbora za ekonomski razvoj Sarske oblate u Nemačkoj, Švajcer je to rekao tokom posete kineskim kompanijama za proizvodnju novih energetskih vozila u oktobru, prenosi Sinhua.

Uz sve veću saradnju Kine i Nemačke u sektoru novih energetskih vozila (NEV), obe zemlje podstiču duboku interakciju i koriste zeleni razvoj kako bi postigle obostrane koristi i ostvarile dobitne rezultate u industriji.

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi AG nastavio je da ulaže novac u Kinu. U saradnji sa vodećim kineskim proizvođačem automobila FAW grupe, projekat Audi FAW NEV, sa investicijom od preko 30 milijardi juana (oko 4,2 milijarde američkih dolara) započeo je u junu 2022. godine u severoistočnom kineskom gradu Čangčunu.

To je prva Audijeva proizvodna baza za čisto električna vozila u Kini i očekuje se da će početi da radi krajem 2024. godine, sa planiranim godišnjim proizvodnim kapacitetom od oko 150.000 vozila.

Kao globalni lider u elektroenergetskim sistemima i Internetu stvari (IoT), kompanija Infineon tehnologije AG je uočila da područje Velike Kine (Kina, Hongkong, Makao i Tajvan) čini 32 posto njihovog globalnog prihoda u fiskalnoj 2023. godini.

"Naredna decenija predstavlja period razvoja ‘dvostrukog pogona’, pri čemu su dekarbonizacija i digitalizacija dva kritična pokretača", rekao je David Pun (Poon), stariji potpredsednik Infineon tehnologije AG i predsednik Infineon tehnologije Velike Kine.

"Kroz naš 'integrisani' inovacijski ekosistem, nadamo se da ćemo se udružiti sa lokalnim partnerima u regionu Velike Kine kako bismo zajednički podržali održivi razvoj društva", rekao je Pun.

Takođe, ekspanzija kineskih preduzeća u Nemačkoj je dobila zamah, podstičući obostrano korisnu "dvosmernu trku".

Kineska visokotehnološka kompanija SVOLT Energija tehnologija (SVOLT Energy Technology Co., Ltd) sa sedištem u gradu Čangdžou, u istočnoj kineskoj provinciji Đangsu, planira da uspostavi evropsku fabriku za preradu i montažu baterijskih modula u oblasti Sar, u Nemačkoj, sa približnom investicijom od dve milijarde evra (oko 2,2 milijarde američkih dolara). Pored toga, BYD je ušao u partnerstvo sa SIXT, nemačkom kompanijom za iznajmljivanje automobila, obavezujući se na nabavku 100.000 vozila u narednih šest godina.

"Kina je svetski lider u oblasti električnih vozila i veoma brzo raste na globalnom nivou. Brzo prilagođavanje na vodeću poziciju Kine i njen brz globalni rast zahtevaju pažnju za sva tržišta u svetu", rekao je Helmut Štetner (Stetner), izvršni direktor kompanije Audi FAW NEV.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT