Web Analytics
Kineski naučnici otkrili evoluciju organa za hranjenje kod prvih slonova - BetaRS

Kineski naučnici otkrili evoluciju organa za hranjenje kod prvih slonova

Zabava | 04.12.2023 | access_time 12:00
Kineski naučnici otkrili evoluciju organa za hranjenje kod prvih slonova
Divlji azijski slon se hrani plodovima sa drveta manga u okrugu Điangčeng, jugozapadna kineska provincija Junan (Sinhua/Liv Šuai)

Kineski naučnici nedavno su otkrili jedinstveni proces evolucije organa za hranjenje kod prvih slonova, istražujući slonovske čeljusti i surle, objavio je časopis za nauku i tehnologiju Sajens end tehnolodži (Science and Technology) 1. decembra, prenosi Sinhua.

U ranoj epohi srednjeg miocena, pre oko 15 miliona godina, Platibelodon, rod surlaša sa čeljustima sličnim lopati kod prvih oblika slonova, razvio je obrazac hranjenja biljakama koje se kotrljaju uz pomoć svoje surle i biljakama koje se otkidaju, uz pomoć čeljusti, što je najraniji dokaz da je surla slona imala funkciju uvijanja.

Naučnici sa Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka pri Kineskoj akademiji nauka rekonstruisali su ponašanje u ishrani glavnih grupa "longirostrine" slonova kroz uporedna funkcionalna i eko-morfološka istraživanja, kao i analizu preferencija u ishrani.

Otkrili su da su rani slonovi različitih oblika čeljusti imali različitu ekološku prilagodljivost. Kako je okruženje postepeno postajalo suvo i hladno, Platibelodon koji se hranio biljem prilagodio se relativno otvorenim predelima, što je dovelo do razvoja funkcije hvatanja stabla i fleksibilnosti, kaže Vang Šići, istraživač sa instituta.

Vang je dalje objasnio da je prilagođavanje ponašanja pri hranjenju u otvorenom okruženju bilo katalizator za evoluciju funkcije hvatanja slonovske surle. Slonovi se oslanjaju isključivo na svoje surle za ishranu na otvorenom, što na kraju dovodi do regresije prethodnih organa za hranjenje - donje vilice i donjih sekutića.

Studija je objavljena u časopisu eLajf (eLife).

Teme