Web Analytics
Konferencija PKS na Kopaoniku 6. i 7. decembra o energetici i zaštiti životne sredine - BetaRS

Konferencija PKS na Kopaoniku 6. i 7. decembra o energetici i zaštiti životne sredine

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 04.12.2023 | access_time 17:30
Konferencija PKS na Kopaoniku 6. i 7. decembra o energetici i zaštiti životne sredine
Privredna komora Srbije najavila je danas da će 6. i 7. decembra na Kopaoniku organizovati drugu regionalnu konferenciju "Look up" posvećenu energetici i zaštiti životne sredine.

Direktor Centra za cirkularnu ekonomiju PKS Siniša Mitrović je rekao da će glavne teme tog skupa biti održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa, opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu.

"Za zelenu transformaciju potrebni su nam novi finansijski instrumenti, redizajn sistema taksi i poreza kako bismo bili u prilici da se približimo zelenom finansiranju, a jedan od alata jesu zelene obveznice, veoma prihvatljive za kompanije. Trenutno, postoji nekoliko velikih privatnih korporacija u Srbiji koje su zainteresovane da izdaju obveznice, jer to vide kao investiciju za budućnost", istakao je Mitrović.

Dodao je da je Ministarstvo finansija spremno da podrži složeni proces izdavanja obveznica. 

"Kompanije srednje veličine, po njegovim rečima, u zelenim obveznicama vide mogućnost da brzo obrnu kapital, da unaprede održivost, da na tržištu pokažu da imaju razgradivu ambalažu ili manju emisiju ugljen dioksida, da koriste obnovljive izvore energije, kako bi privukle pažnju bankara, investitora.

Među učesnicima konferencije na Kopaoniku su grčki ekonomista Janis Varufakis, predsednik Upravnog odbora Investicionog fonda Srbije Dejan Ilić, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministri u Vladi Srbije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori