Web Analytics
Vang Ji: Predstojeći samit iscrtaće plan razvoja odnosa Kine i EU - BetaRS

Vang Ji: Predstojeći samit iscrtaće plan razvoja odnosa Kine i EU

Svet | Izvor: Beta | 05.12.2023 | access_time 09:40
Vang Ji: Predstojeći samit iscrtaće plan razvoja odnosa Kine i EU
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji ocenio je da će ovonedeljni samit Kine i Evropske unije (EU) dati podstrek poverenju i iscrtati plan za razvoj bilateralnih odnosa.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Vang, koji je takođe član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je to 4. decembra tokom sastanka sa izaslanicima i diplomatama EU i njenih država članica u Pekingu.

Kineski premijer Li Ćijang, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zajednički će predsedavati 24. samitom Kine i EU u Pekingu u četvrtak, 7. decembra saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Vang je istakao da su odnosi Kine i EU pokazali dobar zamah u oporavku i stabilnom napretku pod strateškim vođstvom lidera obe strane.

Napomenuvši da se ove godine obeležava 20. godišnjica od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU, Vang je rekao da će lideri dveju strana imati dubinsku razmenu o strateškim i globalnim pitanjima u vezi sa odnosima Kine i EU na predstojećem 24. samitu Kine i EU.

On je naglasio da politika Kine prema EU ostaje stabilna i da se neće menjati ni zbog kog pojedinačnog incidenta, jer je u skladu sa trendom multipolarnosti u svetu i veće demokratije u međunarodnim odnosima.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika