Web Analytics
Srbija ima veliki potencijal u organskoj proizvodnji saopšteno povodom Svetskog dana zemljišta - BetaRS

Srbija ima veliki potencijal u organskoj proizvodnji saopšteno povodom Svetskog dana zemljišta

Životna sredina | Izvor: Beta | 05.12.2023 | access_time 15:30
Srbija ima veliki potencijal u organskoj proizvodnji saopšteno povodom Svetskog dana zemljišta
Održivo upravljanje zemljištem je moguće ako se investira u nove tehnologije, a Srbija ima veliki potencijal u oblastima organske poljoprivredne proizvodnje, zaključeno je danas na konferenciji u Beogradu povodom Svetskog dana zemljišta.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) organizovale su konferenciju pod sloganom "Zemljište i voda: Izvor života" na kojoj su prisustvovali predstavnici ministarstava, univerziteta i instituta.

Kordinator FAO Aleksandar Mentov naveo je da je za održivo upravljanje zemljištem neophodna saradnja nauke i politike.

"Za zaštitu zemljišta, potrebno je jačanje saradnje između sektora u cilju boljeg razumevanja koncepta održivog upravljanja zemljištem, kao i različitih faktora koji utiču na zdravlje zemljišta i poljoprivrednu proizvodnju", kazao je Mentov.

Pomoćnica direktora SEPA Tamara Perunović rekla je da je Agencija radila na izradi metodologije za procenu zagađenja zemljišta.

"Aktivnosti koje Agencija sprovodi sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, a koje imaju za cilj sprečavanje difuznog zagađenja zemljišta, predstavljaju odličan primer saradnje sa naučnim institucijama, u cilju izrade metodologije procene difuznog zagađenja zemljišta i suočavanja sa rizicima i pretnjama za zdravlje zemljišta", kazala je Perunović.

Dodala je da rezultati zajedničkog rada omogućavaju poboljšanje praćenja stanja zemljišta, promovisanje primene održivih praksi upravljanja zemljištem i ocenila da je kroz interakciju sa naukom osmišljena bolja politika zaštite zemljišta.

Aleksandra Mičeta iz Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekla je da će "uspostavljanje Informacionog sistema o poljoprivrednom zemljištu doprineti očuvanju tog vrednog resursa".

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2013. godine je proglasila 5. decembar za Svetski dan zemljišta u cilju ukazivanja na značaj očuvanja kvaliteta i zaštite zemljišta i podsticanja održivog upravljanja zemljišnim resursima.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina