Web Analytics
Međak za Betu: SNS i SPS najavljuju povratak u devedesete i okretanje Kini - BetaRS

Međak za Betu: SNS i SPS najavljuju povratak u devedesete i okretanje Kini

Politika | 06.12.2023 | access_time 14:55
Međak za Betu: SNS i SPS najavljuju povratak u devedesete i okretanje Kini
Foto: Beta/Miloš Miškov

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta izjavio je danas da vladajuće stranke u predizbornoj kampanji najavljuju povratak u devedesete i okretanje Kini.

Međak je agenciji Beta kazao da Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) vode regresivnu kampanju kojom promovišu, kako je rekao, katastrofalne politike Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja iz devedesetih godina prošlog veka.

"Ako te dve stranke budu ponovo u prilici da formiraju republičku vlast, građani mogu očekivati neke nove Dafine i Jezde, krađu devizne štednje ili zajam za preporod Srbije. SNS i SPS se vraćaju svojim korenima. Naprednjaci su u koaliciji s radikalima na gradskom nivou, a socijalistima je moto kampanje Slobodan Milošević", ocenio je Međak.

"Radikalima i socijalistima je sve bilo super do 5. oktobra 2000. godine i oni hoće da Srbiju ponovo vrate u taj period naše totalne propasti", smatra on.

Naglasio je da se u predizbornoj kampanji SNS-a i SPS-a ne spominje Evropska unija ili borba protiv kriminala i korupcije.

"Te dve stranke ne spominju ni drastičan pad životnog standarda i najveću inflaciju u Evropi. Prema zvaničnim podacima, od juna 2012. godine do oktobra 2020. godine inflacija je iznosila 65 odsto, a samo u poslednje tri godine dostigla je 33,5 odsto. Što je najgore, cene hrane su porasle za više od 100 odsto", kazao je on.

Međak ističe da vladajuće stranke ne nude nijedno rešenje za, kako je rekao, brojne probleme s kojima se suočava ogromna većina stanovnika Srbije.

"Oni više ne spominju ni Kosovo i Metohiju. SNS i SPS budućnost Srbije vide okretanjem ka Kini. Nedavnim potpisivanjem političkim Sporazuma o slobodnoj trgovini s Kinom, i to na našu inicijativu, može da bude uništena srpska privreda jer mi Kinezima ne možemo skoro ništa da prodamo", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas udaljenija od Evropske unije nego pre devet godina kada su počeli razgovori o pregovaračkim poglavljima.

"Najbolji pokazatelj našeg 'ekonomskog razvoja' je da smo pre devet godina bili na 39,5 odsto evropskog proseka po kupovnoj moći, a danas smo na svega 44 odsto. Rumuni imaju za 80 odsto veći standard od nas, a Bugari za 25 odsto", rekao je Međak.

Teme