Web Analytics
UNESKO u listu kulturnog nasleđa čovečanstva uvrstio obrok tokom Ramazana - BetaRS

UNESKO u listu kulturnog nasleđa čovečanstva uvrstio obrok tokom Ramazana

Svet | 06.12.2023 | access_time 17:25
UNESKO u listu kulturnog nasleđa čovečanstva uvrstio obrok tokom Ramazana
commons.wikimedia.org

UNESKO je danas odobrio da se u listu kulturnog nasleđa čovečanstva upiše "iftar" - večernji obroka tokom muslimanskog meseca posta Ramazana.

Na predlog Azerbejdžana, Irana, Uzbekistana i Turske "iftar" se kao "nematerijalna baština" unosi u oblast "društveno-kulturne tradicije".

Tu odluku je doneo Međudržavni komitet UNESKO-a za očuvanje kulturne nematerijalne baštine koji je od ponedeljka na sastanku u Kasaneu, Botsvani.

"Iftar imaju muslimanske zemlje pri zalasku sunca tokom messeca Ramazana posle ispunjenja svih verskih i ceremonijalnih obreda", naveo je UNESKO.

Pošto obeležava prekid posta, on oblično bude u obliku okupljanja ili obroka, jača veze porodice i zajednice i promoviše uzajamnu pomoć, solidarnost i društvene razmene, navela je Organizacija UN za obrazovanje, nauku, i kulturu.

Taj običaj se prenosi unutar porodice, te se deci i mladima često poverava priprema jela za taj obrok.

U više muslimanskih zemalja "iftar" se može obeležiti i tako da se pojede urma, ili maslina - kako je u Turskoj, uz vodu ili čaj. Recepti za jela i kolače za taj obrok se u mnogome razlikuju od regiona do regiona.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena