Web Analytics
Oko 92 odsto energije koja se koristi u saobraćaju još uvek potiče od nafte - BetaRS

Oko 92 odsto energije koja se koristi u saobraćaju još uvek potiče od nafte

Tranzicija | Izvor: Beta | 07.12.2023 | access_time 12:00
Oko 92 odsto energije koja se koristi u saobraćaju još uvek potiče od nafte
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je danas da oko 92 odsto energije, koja se koristi u saobraćaju, potiče od nafte, ali i da su naftne kompanije prve ušle u energetsku tranziciju prebacila težište svojih istraživanja na druge vidove energije.

"Naftna industrija je pocela da težište svojih investicija prebacuje, davno, sa svojih primarinih investicija u istraživanja novih nalazišta nafte i gasa na druge vidove energije. Svaki vid saobraćaja ima svoju alternativu, ne postoji jedna univerzalna. Baterije su alternative samo za manja putnička vozila", rekao je Mićović pred početak drugog dana "Look up" konferencije na Kopaoniku.

Istovremeno, kako je naveo, razvijeni alternativni izvori energije još uvek nisu u dovoljnoj meri komercijalizovani.

"Različiti vidovi alternativne energije se pominju. Kada pričamo o vodoniku, on je još uvek u fazi laboratorijskog istraživanja, a ne komercijalizacije", rekao je on.

Mićović je dodao i da će se veliki deo fosilnih goriva zameniti biogorivima, podsetivši da su napravljena nova postrojenja za proizvodnju biogoriva u čitavoj Evropi.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije