Web Analytics
Proučavanjem fosila komarca, naučnici zaključili da mužjaci sisaju krv - BetaRS

Proučavanjem fosila komarca, naučnici zaključili da mužjaci sisaju krv

Zabava | 07.12.2023 | access_time 12:35
Proučavanjem fosila komarca, naučnici zaključili da mužjaci sisaju krv
Ova nedatirana kombinovana fotografija Instituta za geologiju i paleontologiju Nanđing pri Kineskoj akademiji nauka prikazuje fosilni uzorak mužjaka drevnog komarca (L) i ćilibarsku ljuspicu koja obuhvata komarca (Sinhua)

Međunarodni tim naučnika saopštio je da fosil koji datira od pre oko 130 miliona godina ukazuje na to da su mužjaci komaraca verovatno sisali krv u davna vremena.

Kod savremenh komaraca samo su ženke hematofagi, što znači da koriste usni aparat za bodenje i sisanje da se hrane krvlju ljudi i drugih životinja. Naučnici veruju da je hematofagija insekata evoluirala iz usnih organa koji se koriste za vađenje biljnih tečnosti, ali imaju poteškoća u proučavanju ove evoluciju zbog nedostatka fosilnih zapisa insekata.

Naučnici iz Kine, Libana, Francuske i Sjedinjenih Država otkrili su u ćilibaru iz Libana,. iz perioda Rane krede, da usni organi dva dobro očuvana muška komarca uključuju izuzetno oštru, trouglastu donju vilicu i izduženu strukturu sa malim zupcima nalik na zube, što sugeriše da su se tada hranili krvlju.

Novi nalazi, objavljeni onlajn u časopisu Karent bajolodći (Current Biology), mogli bi pružiti nove dokaze za proučavanje evolucije komaraca, smatraju naučnici.

Proučavanjem fosila komarca, naučnici zaključili da mužjaci sisaju krv

Nedatirana fotografija, snimljena konfokalnim mikroskopom za lasersko skeniranje koju je obezbedio Institut za geologiju i paleontologiju pri Kineskoj akademiji nauka, u Nanđingu, prikazuje deo usta za ubadanje kod muškog komarca (Sinhua)

"Libanski ćilibar je do danas najstariji ćilibar sa intenzivnim biološkim inkluzijama i veoma je važan materijal jer je njegovo formiranje istovremeno sa pojavom i početkom zračenja cvetnih biljaka, sa svim onim što sledi iz koevolucije između oprašivača i cvetnica", rekla je Dani Azar, sa Instituta za geologiju i paleontologiju Nanđing pri Kineskoj akademiji nauka i Libanskog univerziteta, koji je vodio istraživanje.

Nova otkrića proširila su definitivnu pojavu insekata iz porodice komaraca na period Rane krede, a sa mužjacima komaraca koji sisaju krv, sugerisali su da je evolucija hematofagije bila komplikovanija nego što se pretpostavljalo.

Prema Andreu Nelu iz Nacionalnog muzeja prirodne istorije u Parizu, naučnici će proučavati "korisnost" hematofagije kod mužjaka drevnih komaraca i zašto su kasnije prestali da sisaju krv.

Teme