Web Analytics
Obradović (Srbija protiv nasilja): Biće propisano koliko drveća mora da se posadi uz novogradnje - BetaRS

Obradović (Srbija protiv nasilja): Biće propisano koliko drveća mora da se posadi uz novogradnje

Politika | 07.12.2023 | access_time 13:15
Obradović (Srbija protiv nasilja): Biće propisano koliko drveća mora da se posadi uz novogradnje
Foto: Beta/Dragan Gojic

Koalicija "Srbija protiv nasilja" ima plan za sistemsko rešenje problema zagađenja u Beogradu smanjenjem zagađenja od industrije, iz individualnih ložišta i saobraćaja, i uz povećanje broja zelenih površina.

To je danas izjavio kandidat te koalicije za gradonačelnika Vladimir Obradović, član Stranke slobode i pravde (SSP).

Novinarima je rekao da je neophodna nezavisna analiza stanja filtera u termoelektranama, koja bi ocenila da li je potrebna njihova zamena, a potrebne su i subvencije građanima koji se greju na čvrsto gorivo da kupuju ugalj visokog kvaliteta i da pređu na druge vrste grejanja.

"U našem planu je da se gde god je moguće, dodaju nove zelene površine, a da se za novogradnje propiše koliko stabala mora da se posadi", rekao je Obradović.

Rekao je da plan za smanjenje zagađenja od saobraćaja podrazumeva zamenu voznog parka Gradskog saobraćajnog preduzeća autobusima na vodonik, tramvajima i trolejbusima, i da se taksistima omoguće subvencije za kupovinu novih vozila koja manje zagađuju.

Na pitanje da li grad ima novca za sprovođenje takvih planova, Obradović je odgovorio da novca ima, samo ga treba drugačije raspodeliti.

Naveo je da "jedna garnitura Bg-voza košta pet miliona evra", a jedan autobus na vodonik najviše 650.000 evra.

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na beogradskim izborima Dobrica Veselinović iz Zeleno - levog fronta je rekao da je Grad Beograd 2021. godine usvojio plan za kvalitet vazduha, ali da ništa nije urađeno, osim što je sa četiri miliona evra finansirano postavljenje nekoliko mernih stanica za kvalitet vazduha, i kupljen softver za "percepciju zagađenja".

Veselinović je rekao da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši 60 odsto više energije nego prosečno domaćinstvo u Evropskoj uniji.

Kandidatkinja za odbornicu na listi "Srbija protiv nasilja" Vesna Petković iz Demokratske stranke (DS) je rekla da je problem zagađenja vlast u Beogradu "potpuno ignorisala poslednjih deset godina".

"Gurali su taj problem pod tepih, skrivali podatke od građana i manipulisali podacima", rekla je Petković i istakla da "mi moramo da upotrebimo sve moguće načine da se to zagađenje smanji".

Navela je da je gradska vlast poslednjih 11 godina stalno smanjivala broj zelenih površina, navodeći da je u opštini Vračar, po podacima iz 1990. godine, bilo 2,4 kvadratna metra zelenila po stanovniku, a sada 1,5 kvadratni metar.

Kandidat Ekološkog ustanka za odbornika na listi "Srbija protiv nasilja" Jovan Vujasinović je rekao da i deponije zagađuju vazduh, i da se uvođenjem naknade za staklenu i "PET-ambalažu" to zagađenje može smanjiti i taj materijal vratiti s deponija u reciklažne centre, kako je to već urađeno u Hrvatskoj.

"Termo-elektrana Mali Crljani je veliki zagađivač i ima ogromno pepelište koje se ne može za mnogo šta koristiti, ali se može napraviti solarna elektrana", rekao je Vujasinović.

Kazao je da bi građanima bila ponuđena ugradnja toplotnih pumpi i solarnih panela, uz pomoć kojih bi vazduh bio čistiji, a pošto budu otplaćeni, grejanje bi bilo besplatno.

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme