Web Analytics
Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina naredne konferencije o klimi COP29 - BetaRS

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina naredne konferencije o klimi COP29

Klimatske promene | 07.12.2023 | access_time 22:15
Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina naredne konferencije o klimi COP29
AP Photo/Peter Dejong, File

Moldavija je prijavila kandidaturu da bude predsedavajuća naredne UN konferencije o klimi, ali i Srbija takođe razmatra da se kandiduje, saznaje agencija Rojters od ljudi upoznatih sa tim pitanjima i iz jednog dokumenta u koji je imala uvid.

Kandidature te dve strane su pokušaj da se reši geopolitički spor zbog koga još nije određen domaćin narednog samita o klimi COP29.

Kako prenosi Rojters pregovori oko toga ko će od domaćina sadašnjeg skupa COP28 Ujedinjenih Arapskih Emirata preuzeti organizaciju skupa, naišli su na nezabeleženu blokadu pošto zemlje u regionu istočne Evrope, iz koje treba da bude određen domaćin narednog samita, ne mogu da se dogovore oko kandidata.

Moldavija je prijavila samo da predsedava pregovorima, proizilazi iz pisma koji je uputila drugim zemljama istočne Evrope u koje je Rojters imao uvid. Ali ona se nije ponudila da bude domaćin tog velikog događaja, navode izvori upoznati sa tom temom.

Prema neimenovanim izvorima Srbija razmatra da se kandiduje i za domaćina i za predsedavanje COP29, ali još nije iznela zvaničnu ponudu.

Azerbejdžan je danas takođe potvrdio da želi da se kandiduje za domaćina COP29 i da ima podršku Jermenije za to. U zajedničkom saopštenju administracija dve zemlje navodi se da je to gest dobre volje da se promoviše pomirenje između dva kavkaska suseda. Ranije se očekivalo da će Azerbejdžan i Jermenija blokirati jedna drugu, u pokušajima da se dođe do organizacije tog skupa.

Rusija je ulagala veto na kandidaturu zemalja iz EU koje su uvele sankcije Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, te je tako blokirala i pokušaj Bugarske da bude domaćin.

Još se ne zna da li će zemlje koje su iznele kandidature dobiti regionalno odobrenje, a diplomate žure da nađu rešenje pre kraja samita COP28 koji je predviđen za 12. decembar.

Prema smernicama UN predsednik COP se rotira između pet globalnih regiona i zemlje iz tog regiona treba jednoglasno između sebe da odluče ko će to biti.

Rojters podseća da je Srbija tradicionalni saveznik Rusije, ali da je kao i Moldavija podnela zahtev za članstvo u EU. Agencija ukazuje i da je moldavska predsednica Maja Sandu osudila rusku invaziju Ukrajine.

Za sada nema komentara o ovome u ministarstvu za životnu okolinu Moldavije, a ni u kancelariji predsednika Srbije.

Predsedavajući COP igra ključnu ulogu u vođenju razgovora skoro 200 zemalja prisutnih na godišnjim pregovorima UN o klimi, a obično jedna zemlja preuzima i predsedavanje i organizovanje samita.
Ako zemlje ne mogu da se dogovore o predsedavanju COP29, UAE će možda morati da obavlja tu ulogu još jednu godinu. Ako zemlje ne mogu da izaberu novog domaćina, samit bi mogao biti održan u Nemačkoj, gde je sedište Sekretarijata UN za klimu.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova je rekao da se među istočnoevropskim zemljama vode razgovori o pronalaženju rešenja.

Geopolitička blokada je budućem organizatoru COP29 ostavila malo vremena da se pripremi za tu ulogu, i neki pregovarači u Dubaiju kažu da očekuju da će taj događaj iduće godine biti veoma sveden s obzirom na kratak rok.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene