Web Analytics
Tibetanci prelaze na moderno grejanje: od balege jaka do solarnih panela - BetaRS

Tibetanci prelaze na moderno grejanje: od balege jaka do solarnih panela

Svet | 08.12.2023 | access_time 12:05
Tibetanci prelaze na moderno grejanje: od balege jaka do solarnih panela
Fotografija snimljena 10. novembra 2023. prikazuje seljaka kako briše prašinu sa solarnih panela na zimskom pašnjaku u selu Dabug u okrugu Damsung, u jugozapadnoj kineskoj autonomnoj oblasti Sizang. (Sinhua/Sun Fei)

Za stanovnike Nagćua, grada koji se nalazi na prosečnoj nadmorskoj visini višoj od 4.500 metara, u autonomnoj oblasti Sizang na jugozapadu Kine, zima je najteža sezona jer temperatura može pasti i do minus 30 stepeni Celzijusa.

Ipak, Cejang ne mora da trpi veliku hladnoću, jer je njen dom opremljen solarnim panelima koji obezbeđuju toplinu i udobnost, zahvaljujući lokalnom projektu grejanja na fotonaponskom (PV) sistemu, piše Sinhua.

"PV projekat nam omogućava da besplatno uživamo u grejanju", rekla je Cejang, koja živi u ruralnoj oblasti okruga Njainrong u Nagćuu, dodajući da je električna energija koju generišu fotonaponski paneli dovoljna da napaja uređaj za grejanje u njenoj kući.

Sa pristupom različitim resursima poput solarne energije, sve veći broj stanovnika tog regionu prelazi na modernu opremu za grejanje, opraštajući se od dana kada su sagorevali balegu.

Zemljoradnici i stočari koji žive na visoravni Ćinghaj-Tibet, poznatoj kao "krov sveta", tradicionalno su se za grejanje oslanjali isključivo na loženje balege jaka (vrsta konja).

Tibetanci prelaze na moderno grejanje: od balege jaka do solarnih panela

Foto: Stočarka pravi ‘pogače’ od kravlje balege za grejanje, na zimskom pašnjaku u selu Dabug u okrugu Daksung, jugozapadna kineska autonomna oblast Sizang, 10. novembar 2023. (Sinhua/Đigme Dorđe)

Decenijama se balega jaka smatrala simbolom bogatstva. Čak i sada mnogi meštani suše stajnjak lepeći ga na zidove svojih domova.

"Više stajnjaka na zidovima znači više jakova koje domaćinstvo poseduje, što ukazuje da je porodica bogatija", rekao je Rinčen, 60, koji potiče iz jednog sela u okrugu Njemo.

Song Huihua, šef kompanije za energetsku tehnologiju, stigao je u okrug 2018. kako bi započeo posao sa uređajima za grejanje.

"Ono što su stočari imali za grejanje zimi bila je samo peć", priseća se četrdesetjednogodišnji Song. "Oni su slabo razumeli opremu za grejanje i preferirali su samo loženje balege”, dodaje .

Song je rekao da Sizang uživa u više od 3.000 sunčanih sati godišnje, što ga čini idealnim mestom za razvoj solarne energije za grejanje. Međutim, stvari nisu krenule glatko.

Kada je njegova kompanija postavila fototermalnu opremu u okrugu Njemo, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4.100 metara, staklena cev opreme je pukla zbog ekstremno niske temperature i niskog atmosferskog pritiska na visoravni.

Da bi rešio ovaj problem, Songov tim je zamenio staklenu cev metalnim cevovodom zajedno sa drugim modifikacijama, što je rezultiralo potpuno novim modelima grejača posebno prilagođenim regionalnom tržištu.

Danas se oprema kompanije, kao što su keramički solarni grejači i sistem za grejanje visoravni, može naći u oblastima na velikim nadmorskim visinama u svih sedam oblasti na nivou prefektura u regionu, obezbeđujući grejanje za više od 100.000 stanovnika.

Prema regionalnom odeljenju za stanovanje i urbano-ruralni razvoj, završeno je 25 projekata grejanja u visinskim predelima regiona a u izgradnji je osam projekata grejanja, ukupne grejne površine od 32,24 miliona kvadratnih metara i pokrivaju 700.000 stanovnika.

Prema rečima Li Siuvua, šefa odeljenja, projekti grejanja u urbanim oblastima regiona koriste prirodni gas, ugalj, geotermalnu energiju, solarnu energiju, električnu energiju i druge resurse.

"Primena novih tehnologija grejanja menja živote ljudi", rekao je on.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena