Web Analytics
Jeremić: Članstvo Srbije u EU nezamislivo jer traže da priznamo Kosovo - BetaRS

Jeremić: Članstvo Srbije u EU nezamislivo jer traže da priznamo Kosovo

Politika | 08.12.2023 | access_time 17:00
Jeremić: Članstvo Srbije u EU nezamislivo jer traže da priznamo Kosovo
narodna.org.rs

Nosilac liste "Narodna stranka - Siguran izbor. Ozbiljni ljudi" Vuk Jeremić ocenio je danas da je članstvo Srbije u EU postalo nezamislivo, jer se za nastavak pristupnog procesa traži prihvatanje francusko-nemačkog plana i defakto priznanje Kosova.


Jeremić je za RT Balkan naveo da su lideri tri najuticajnije evropske države - Nemačke, Francuske i Italije, kao i najviši zvaničnici EU, nedvosmisleno potvrdili da je to ključni uslov za nastavak evrointegracija Srbije, saopštila je Narodna stranka.

"Taj uslov je za nas neprihvatljiv i to ne samo zato što bi to bilo neustavno i što bi označilo početak raspada naše države", rekao je Jeremić.

Ocenio je i da je članstvo u EU bilo koje zemlje Zapadnog Balkana "ionako neostvarivo", navodeći da u samoj EU ne postoji spremnost za dalje širenje, "sve dok postoji pravo nacionalnog veta prilikom odlučivanja u Evropskom savetu".

"Od Srbije se praktično traži da defakto prizna Kosovo, samo zato da bismo još neko vreme mogli da se pretvaramo da nastavljamo put ka članstvu u EU", dodao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, neophodno je da Srbija redefiniše odnose sa EU i predloži evropskim partnerima izmenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisan 2008. godine.

"Odbacivanje francusko-nemačkog plana, ako bude izvedeno na racionalan i diplomatski kompetentan način, ne bi dovelo do ozbiljnih ekonomskih posledica po Srbiju, koja bi trebalo da od sada, umesto članstva u EU, teži ka članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru EEP", naveo je Jeremić.

Teme