Web Analytics
Dveri: Vlast predala elektroenergetski sistem države Srbije na Кosovu separatistima u Prištini - BetaRS

Dveri: Vlast predala elektroenergetski sistem države Srbije na Кosovu separatistima u Prištini

Politika | 11.12.2023 | access_time 10:35
Dveri: Vlast predala elektroenergetski sistem države Srbije na Кosovu separatistima u Prištini
Foto: Beta/MILAN ILIC

Srpski pokret Dveri i koalicija Nacionalno okupljanje saopštili su danas da potpisivanje ugovora "između, do juče srpskog „Elektrosevera” i tzv. kosovske kompanije za distribuciju električne energije (КEDS)", ne znači samo da će "Srbi na Kosovu i Metohiji od sada struju plaćati firmi u vlasništvu lažne države Кosovo", već i da je "Elektrosever faktički postao deo tzv. kosovskog energetskog sistema".

Saopštili su da je to urađeno u potpunom medijskom mraku, mimo očiju javnosti, u vreme izbora i u tehničkoj Vladi Srbije koja ne bi smela da donosi bilo kakve strateške odluke dok je u tehničkom mandatu.

"Posebno je skandalozno da ova tema nikada nije bila na dnevnom redu sednice Narodne skupštine. Кo je taj i otkud mu ovlašćenja da potpisuje jedan ovakav ugovor kojim se država Srbija odriče svog elektroenergetskog sistema u južnoj srpskoj pokrajini", istaknuto je u saopštenju koalicije.

Istakli su da na sve to predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori kako je zadovoljan potpisanim ugovorom, što je, kako su naveli, posebno šokantno.

"Istina je potpuno drugačija po državu Srbiju jer svakim do sada preduzetim pregovaračkim korakom od strane aktuelne vlasti, Srbija je imala sve manje nadležnosti nad južnom pokrajinom", piše u saopštenju Dveri i Nacionalnog okupljanja.

Naglasili su da su, od kada je SNS preuzela vlast u Srbiji, ukinute brojne institucije Srbije na severu Кosova i Metohije, od policije i pravosuđa do civilne zaštite, jedinice ROSU, koje do 2012. godine nisu smele do kroče na sever КiM, sada slobodno šetaju, maltretiraju i hapse Srbe tamo, dat je međunarodni pozivni broj lažnoj državi Кosovo, predate srpske saobraćajne tablice.

"Srpski pokret Dveri i Nacionalno okupljanje garantuju da ćemo poništiti sve štetne i antiustavne sporazume koje je u Briselu i Vašingtonu prihvatila sadašnja vlast i raditi na punoj reintegraciji КiM u sastav Srbije. Vlast koja se odrekla svete srpske zemlje mora da ode na izborima 17. decembra, a Nacionalno okupljanje je garant odbacivanja francusko-nemačkog ultimatuma o priznanju lažne države Кosovo odmah po preuzimanju vlasti, kao i borbe za odbranu i očuvanje КiM u sastavu Srbije", zaključili su u saopštenju.

Izbornu koaliciju Nacionalno okupljanje čine stranke Dveri i Zavetnici.

Teme