Web Analytics
Unikredit: 3.250.000 evra za borbu protiv nejednakosti u srednjem obrazovanju u 10 zemalja - BetaRS

Unikredit: 3.250.000 evra za borbu protiv nejednakosti u srednjem obrazovanju u 10 zemalja

Ekonomija | Izvor: Beta | 12.12.2023 | access_time 13:10
Unikredit: 3.250.000 evra za borbu protiv nejednakosti u srednjem obrazovanju u 10 zemalja
Foto: Beta/Amir Hamzagić
 Unikredit (UniCredit) fondacija danas je saopštila da će sa 3.250.000 evra nagraditi 18 projekata neprofitnih organizacija, kako bi podržala njihov rad sa učenicima srednjih škola u 10 zemalja u kojima Unikredit grupa posluje.

Projekti su izabrani na konkursu "Call for Education 2023", pokrenutom u junu ove godine.

Inicijativom za borbu protiv nejednakosti u obrazovanju širom Evrope Unikredit fondacija je pozvala je banke, članice Unikredti grupe, da identifikuju do pet izuzetnih socijalnih projekata na teritorijama gde posluju, koji su usmereni na suzbijanje ranog napuštanja škole, podsticanje sticanja visokog obrazovanja i pružanje mladima odgovarajućih veština za ulazak na tržište rada.

Na konkurs je prijavljeno 175 kandidata, a izabrani su programi iz 10 zemalja - Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Nemačke, Mađarske, Italije, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Prethodno je u okviru "Call for Education: Rumunija i Bugarska" dodeljeno 500.000 evra za tri projekta neprofitnih organizacija koji su imali za cilj da se pozabave nedostacima u obrazovanju u te dve zemlje.

"Davanje mladima širom Evrope snagu da otključaju svoj puni potencijal zahteva više od običnog finansiranja. To traži negovanje jednakih prilika za obrazovanje tamo gde se oni nalaze u Evropi. To podrazumeva sklapanje partnerstava sa obrazovnim institucijama i lokalnim subjektima kako bi se zajedno stvorili prilagođeni programi koji zadovoljavaju jedinstvene potrebe zajednica koje opslužujemo", rekla je direktorka Unikredit fondacije Silvija Kapelini.

Kako je istakla, pan-evropsko prisustvo Unikredita daje jedinstvenu priliku Fondaciji da osnaži ugrožene mlade osobe širom kontinenta, i pomogne u kreiranju svetlije budućnosti za sledeću generaciju Evrope.

Predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke u Srbiji Nikola Vuletić rekao je da napuštanje škole i nedostatak pristupa kvalitetnom obrazovanju predstavljaju ozbiljan izazov za mnoge mlade ljude.

"Kroz projekte naše banke i Unikredit fondacije, ne samo da pružamo podršku deci u trenucima njihovih najvećih izazova, već i gradimo temelje za njihovu budućnost. Naša vizija nije samo ulaganje u obrazovanje, već stvaranje okruženja koje motiviše decu da ostanu u školi, da razvijaju svoje potencijale i postanu lideri u svojim zajednicama", kazao je Vuletić.


Teme