Web Analytics
Svet konsenzusom odobrio istorijski poziv za 'tranziciju' van fosilnih goriva na skupu COP28 - BetaRS

Svet konsenzusom odobrio istorijski poziv za 'tranziciju' van fosilnih goriva na skupu COP28

Tranzicija | 13.12.2023 | access_time 11:10
Svet konsenzusom odobrio istorijski poziv za 'tranziciju' van fosilnih goriva na skupu COP28
AP Photo/Kamran Jebreili

Države celog sveta danas su, na UN konferenciji o klimi COP28 u Dubaiju, koncenzusom usvojile "poziv na tranziciju" ka napuštanju fosilnih goriva koji stvaraju gasove staklene bašte, zagrevaju planetu i doprinose otopljavanju glečera i polarnih kapa - uz podizanje nivoa mora.

Na samom otvaranju završne plenarne sednice konferencije delegati su usvojili odluku koju je pripremio domaćin Ujedinjeni Arapski Emirati, što je propraćeno ovacijama i dugim aplauzom.

Radi se o "istorijskoj odluci za ubrzanje klimatske akcije", rekao je Sultan Al Džaber, predsednik UN konferencije.

"Radi se o planu rukovođenom naukom, o pojačanom, balansiranom ali budite uvereni istorijskom paketu da se ubrza klimatska akcija. Imamo formulaciju o fosilnim gorivima prvi put u našem finalnom sporazumu", rekao je AL Džaber koji je i generalni direktor državne naftne kompanije Emirata.

On je poručio da svi treba da budu ponosni na taj "istorijski uspeh" i da su Emirati posebno ponosni na svoju ulogu u postizanju tog cilja.

Novi sporazum ne ide toliko daleko da traži fazno ukidanje fosilnih goriva za šta se zalagalo više od 100 zemalja. Umesto toga poziva se na "tranziciju van fosilnih goriva u energetskim sistemima na pravedan, organizovan i ravnopravan način, ubrzavajući delovanje u ovoj kritičnoj deceniji".

Tranzicija bi se sprovodila tako da se svet dovede do neto nultih emisija gasova sa efektom staklene bašte u 2050. godini, i sledi uputstva nauke o klimi.

Predviđa se da će Svet dostići vrhunac zagađenja ugljenikom do 2025. godine, ali daje se prostor za manevrisanje zemljama, kao što je npr. Kina, da to postignu kasnije.

Intenzivni pregovori trajali su do rano jutros pošto je prvi nacrt dokumenta predsedništva razljutio predsatvnike mnogih zemalja jer su u njemu izbegnuti odlučujući pozivi na delovanje za suzbijanje zagrevanja.

Predsedništvo konferencije predvođeno Ujedinjenim Arapskim Emiratima podnelo je u zoru, delegatima iz gotovo 200 zemalja, novi centralni dokument.

To je treća verzija dokumenta predstavljena u oko dve nedelje i reč "nafta" se nigde ne pojavljuje na svih 21 strana, a fosilna goriva se pojavljuju dva puta.

Savez malih ostrvskih zemalja je u saopštenju naveo da vide veliki broj rupa u tekstu koje ih zabrinjavaju.

Žan Su iz Centra za biološki diverzitet rekao je za AP da je potreban globalni signal da se svet bavi fosilnim gorivima. Ukazao je da je ovo prvi put u 28 godina da su zemlje primorane da se time bave, i da sa te tačke dokument predstavlja pobedu, ali da su u detaljima tog teksta nedostaje mnogo toga.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije