Web Analytics
PKS: Žensko preduzetništvo - razvojna šansa Srbije - BetaRS

PKS: Žensko preduzetništvo - razvojna šansa Srbije

Ekonomija | 13.12.2023 | access_time 14:50
PKS: Žensko preduzetništvo - razvojna šansa Srbije
Foto: Boban Ristić

Žensko preduzetništvo je razvojna šansa Srbije i snažan resurs novog zapošljavanja, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović na otvaranju međunarodne konferencije ženskog preduzetništva "Žene preduzetnice – snaga ekonomije".

Na skupu u Privrednoj komori Srbije Momirović je naveo da su prema Programu za finansijsku podršku ženskom preduzetništvu u 2023. godini, preduzetnice mogle da ostvare 40 odsto bespovratnih sredstava od ukupnog investicionog ulaganja, a u devastiranim područjima čak i 50 odsto.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić rekla je da žene preduzetnice danas imaju sistemsku podršku države i da je za njih kreiran čitav paket mera podrške kako finansijske tako i nefinansijske.

"Кada govorimo o nefinansijskoj podršci, ona često ume da bude mnogo značajnija od finansijske i odnosi se na sve usluge koje PКS sprovodi kako bi podržala poslovanje naših preduzetnica, kao što su B2B sastanci, pomoć pri izlasku na strana tržišta, sajmove", rekla je Simanić.

Ona je dodala da ih podstiču i da budu inovativne i da digitalizuju svoje poslovne procese, jer samo na taj način njihovo poslovanje može da bude konkurentno i održivo na duži rok.

U Srbiji, prema njenim rečima, posluje jedna trećina preduzeća i preduzetničkih radnji koje su u vlasništvu žena što je, kako je istakla, prosek i u EU.

"Naš krajnji cilj je da u narednom periodu ne govorimo samo o ženskom i muškom preduzetništvu već da stvorimo jednake uslove i da govorimo samo o preduzetništvu", kazala je Simanić.

U sklopu konferencije u PКS je održan i "mini bazar" proizvoda koje prave i prodaju žene preduzetnice, kao i paneli na kojima se diskutovalo o aktuelnim temama ženskog preduzetništva u Srbiji, regionu i svetu.

Teme