Web Analytics
Kurti postavio na kafić 'Panda' u Peći spomen ploču - BetaRS

Kurti postavio na kafić 'Panda' u Peći spomen ploču

Kosovo | 14.12.2023 | access_time 11:20
Kurti postavio na kafić 'Panda' u Peći spomen ploču
Foto: Facebook/Albin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti postavio je spomen ploču na kafiću "Panda" u Peći, u kome su pre 25 godina ubijena šestorica srpskih dečaka.

"U jeku terora Srbije nad Albancima, u prostorijama ovog kafuća, 14. decembra 1998, po naređenju Državne bezbednosti Srbije, streljano je šest srpskih mladića", piše na novopostavljenoj spomen ploči u Peći, prenosi portal Kossev.

U trojezičnoj poruci – na albanskom, engleskom i srpskom, navodi se da je za zločin za koji su "odgovorne bile srpske vlasti", šest nevinih albanskih mladića zatvoreno i teško mučeno. Iako su oni u međuvremenu pušteni, šteta koja im je naneta bila je nepopravljiva, piše na ploči.

U pratećem saopštenju, Kurti tvrdi da je tada još 150 Albanaca uhapšeno u Peći, a da je šestoro mladih Albanaca pušteno iz zatvora u Leskovcu u grupi od 400 oslobođenih zatvorenika 1999. Njih je i srpski sud u novembru te godine oslobodio, iako su bili osuđeni na godinu dana, ali su uz međunarodno posredovanje petorica oslobođeni, dok je šesti u zatvoru ostao do 2000. godine.

Kurti podseća da niko u Srbiji još uvek nije odgovarao i navodi da roditelji ubijene dece zahtevaju od srpskog predsednika da svedoči o sopstvenoj izjavi koju je dao pre deceniju. Kurti je podsetio na Vučićevu izjavu: "Pandu nisu počinili Albanci".

U oružanom napadu dvojice maskiranih lica 14. decembra 1998. na goste kafića "Panda" u Peći ubijeni su: Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18).

Teže su ranjeni Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34), dok je Nikola Rajović (18) prošao sa lakšim povredama.

Zbog tog zločina tadašnja Državna bezbednost uhapsila je i osumnjičila grupu lokalnih Albanaca, a potpredsednik tadašnje Savezne vlade SRJ zadužen za Kosovo Nikola Šainović saopštio je da je slučaj "Panda" rešen.

Uhapšeni kosovski Albanci su, međutim, kasnije pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu istraga o masakru u kafiću "Panda" pokrenuta je u novembru 2015, ali optužnica još nije podignuta.

Roditelji ubijenih mladića već godinama traže od srpskog predsednika da otkije ko je odgovoran za ubistvo njihove dece. Oni su desetak puta tražili da ih Vučić primi na razgovor.

Početkom 2023. Vučić je više puta javno najavio da će ih primiti, ali do sada do tog prijema nije došlo.

Teme