Web Analytics
Bregu: Potpuno funkcionalno zajedničko regionalno tržište može biti naša karta ka jedinstvenom tržištu - BetaRS

Bregu: Potpuno funkcionalno zajedničko regionalno tržište može biti naša karta ka jedinstvenom tržištu

Region | 14.12.2023 | access_time 13:25
Bregu: Potpuno funkcionalno zajedničko regionalno tržište može biti naša karta ka jedinstvenom tržištu
Foto: Beta/RCC/Mario Sayadi

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da potpuno funkcionalno zajedničko regionalno tržište, neometano regionalnim sporovima, može biti karta ka jedinstvenom tržištu Evropske unije.

"Godinu dana nakon samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani, smatramo da su tempo i smisao povećane hitnosti za reformama i regionalnom saradnjom u našem regionu, kao i institucionalne i budžetske spremnosti EU pripremljene za proširenje, opipljiviji", izjavila je Bregu koja je učestvovala na samitu EU-Zapadni Balkan.

U saopštenju RCC-a navodi se da je Bregu na samitu u Briselu rekla da smatra dragocenim produbljivanje evropskih integracija i dalje nadovezivanje na politike koje region sve više usklađuju sa EU.

Evropska unija je pozvala region da uz pomoć Veća za regionalnu saradnju i partnera pripremi ambicioznog naslednika postojećeg Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište prije nego što postojeći istekne tokom 2024. godine.

"Nova faza zajedničkog regionalnog tržišta na čijem je nacrtu RCC počeo da radi, ima na umu četiri slobode jedinstvenog tržišta EU, i obuhvatiće jasne strateške ciljeve u oblastima kao što su obrazovanje, inovacije, digitalizacija, zelena agenda, energija, čist zrak, migracije, odliv kvalifikovane radne snage i ekonomsko osnaživanje žena", navodi Bregu.

Ona je dodala da smatra da će najteži deo novog postepenog pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji biti saglašavanje regionalnog tržišta i nedavno objavljenog Plana rasta EU za region i razgvora o budžetu i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Neumoran rad je pred nama, usmeren na domaće reforme, veću ekonomsku integraciju i regionalnu saradnju, kao i hvatanje koraka sa EU bez obzira na sve. Veće za regionalnu saradnju je spremno da u tom smislu da veliki doprinos", zaključila je Bregu.

Teme