Web Analytics
Aleksić i Milivojević predali Tužilaštvu dokumenta o korupciji u izgradnji autoputa - BetaRS

Aleksić i Milivojević predali Tužilaštvu dokumenta o korupciji u izgradnji autoputa

Politika | 14.12.2023 | access_time 13:30
Aleksić i Milivojević predali Tužilaštvu dokumenta o korupciji u izgradnji autoputa
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić i potpredsednik Demokratske stranke Srđan Milivojević predali su danas Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu sva dokumenta koja ukazuju na navodnu korupciju u vezi sa izgradnjom autoputa Ruma-Šabac-Loznica i zatražili da ispita njihovu verodostojnost.

Aleksić je novinarima ispred Tužilaštva rekao da su predali navodno pismo nekadašnjeg vlasnika tabloida Objektiv Aleksandra Papića upućenog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću o toj korupciji, kopije prepiski i drugu dokumentaciju koja ukazuje da je "ukradeno 25 miliona evra".

"Dokumenta koja dovode u vezu kompaniju Azvirt u izgradnji autoputa sa preduzećima Raketa, CLC i drugima... U dokumentaciji se navodi da je samo u jednom delu radova, jedne deonice autoputa ukradeno 25 miliona evra, da su radovi uvećani sa 50 na 75 miliona", naveo je Aleksić.

Dodao je da tužilaštvo ima obavezu da formira predmet, ali da nema informaciju da li su to oni učinili, iako je prošlo pet dana od kada su opozicioni poslanici ukazali na te informacije na konferenciji za novinare.

Aleksić je naveo i da su tražili prijem kod šefa Tužilaštva Mladena Nenadića, ali da su dobili odgovor da je danas zauzet i da već ima dogovorene obaveze.

On je pozvao tužilaštvo da ispita i izgradnju autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, za koji je predsednik Srbije 2019. najavio da će koštati 530 miliona evra, 2020. godine 600 miliona, a 2021. godine da će koštati milijardu evra.

"Za dve godine je cena tog puta porasla duplo, pa evo prilike da se Tužilaštvo pozabavi i sa tim", rekao je Aleksić, dodajući da se taj put gradi na zemljištu nekadašnjeg PKB-a, koje je država prodala Arapima, pa sada ponovo otkupila od njih.

Aleksić i Milivojević predali Tužilaštvu dokumenta o korupciji u izgradnji autoputa
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Potpredsednik Demokratske stranke Srđan Milivojević podsetio je da je nekadašnja funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović kada je napustila tu stranku, rekla da je SNS postala "džuboks za bogaćenje i bahaćenje ministara iz redova te stranke".

"Sada vidimo kako je taj džuboks radio, a na tužilaštvu je da utvrdi gde su žetoni iz tog džuboksa", rekao je Milivojević.

On je pitao i da li u Tužilaštvu ima nekoga ko "nije u zimskom snu" i ko je spreman da ispita navode o korupciji pri izgradnji tog autoputa.

Milivojević i Aleksić su navodili i u kojim su slučajevima pozivali to Tužilaštvo da reaguje, od ubistva srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, preko Jovanjice, PKB-a, Milenijum tima, Telekoma i kupovine malih operatera, Krušika, Rio Tinta i odluka Vlade, ali da nikada nisu dobili odgovor ni na jednu prijavu.

"Mi smo našu građansku dužnost obavili, ali su institucije zarobljene i to dokazuje da one umesto da štite državu Srbiju, štite režim", ocenio je Aleksić.

Kompletan materijal možete preuzeti i pogledati OVDE.

Teme