Web Analytics
Dojče Vele: Rusija se snažno meša u izbornu kampanju u Srbiji - BetaRS

Dojče Vele: Rusija se snažno meša u izbornu kampanju u Srbiji

Politika | 14.12.2023 | access_time 14:15
Dojče Vele: Rusija se snažno meša u izbornu kampanju u Srbiji
Foto: Beta/MILAN TIMOTIC

Moskva je uveliko uključena u predizbornu kampanju u Srbiji da bi osigurala da Srbija ostane jedan od najbližih saveznika Rusije u Evropi, piše Dojče Vele.

Novinar Tomas Braj navodi da su "motori ruske propagande" u Srbiji dva ruska državna medija - "Sputnjik Srbija" i "RT Balkan" koji imaju velike redakcije u Beogradu odakle informacijama "bombarduju" i susede Srbije.

Domaći štampani i elektronski mediji u Srbiji, pogotovo oni "opsednuti Rusijom", preuzimaju te "informacije" naveliko, obično bez provere iako su to dezinformacije ili su selektovane da bi nastao narativ o "srpsko-ruskom bratsvu ili ruskoj borbi za spasenje sveta".

Kao primer se navodi nedavno otvaranje gasovoda od Bugarske, članice EU, do Srbije, kada je u srpskim medijima jedva pomenuto da je tu izgradnju gotovo u celini platila EU. RTS je čak tvrdila da je tro gasovod za ruski gasu, iako je za gas iz Azerbejdžana. Uz to je fotografijama sa svečanog otvaranja na naslovnim stranama novina predstavnik EU bio potpuno zaklonjen fotografijama predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Rusija čini sve da Srbiju što čvršće veže za sebe. Zato zvanična Moskva, kao i ruski državni mediji, čine sve da podrže Vučića", piše Braj i dodaje da je pre nekoliko dana na naslovnoj stranici beogradskog lista "Informer" pisalo: "Strane ambasade i (američki investitor i filantrop Džordž) Soroš stoje iza lažljive opozicije" što je, kako Informer tvrdi, otkrio Raša tudej (RT).

Primer je i naslovna stranica desničarskog i nacionalističkog časopisa Pečat - piše Dojče Vele, koji je u najnovijem broju objavio veliki portret ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova sa citatom "Brinem za Srbe".

Mediji u Srbiji "veličaju bratstvo sa Rusijom u Prvom i Drugom svetskom ratu", a a mbasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko stalni je gost u medijima gde tvrdi da se Zapad po istom obrascu ponaša na Kosovu i u Ukrajini, piše u članku.

Ruski i srpski mediji Kosovo predstavljaju "kao 'keca iz rukava' Beograda: Rusija (i Kina) su u Savetu bezbednosti UN garanti da Srbija može da nastavi pretenzije prema Kosovu", piše Dojče Vele.

U članku piše da se "Rusija u srpskoj predizbornoj kampanji predstavlja kao prava alternativa Zapadu" i navodi da je pre nekoliko dana Sputnjik Srbija pisao da "zapadni NATO-gospodari kreću u totalnu ofanzivu i naređuju da se Srbija konačno baci na kolena kako bi kapitulirala" i da je "bezbroj srpskih portala prenelo je tu lažnu vest".

Dojče Vele piše i da su "ruski i srpski mediji u više navrata posebno Nemačku optuživali da želi da izvede državni udar u Srbiji" i da je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nedavno kritikovala nacionalističke tonove u predizbornoj kampanji u Srbiji, pa je optužena da se "grubo mešala" u izbore. U medijima u Srbiji je pisalo i da nemački političari "pričaju o divnoj budućnosti EU dok rasparčavaju srpsku državu" - u vezi s Kosovom.

U tekstu piše da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "zahvaljuje Rusiji na pomoći u izbornoj kampanji i kune se u lojalnost", te ga citira: "Borio sam se da održim prijateljstvo s Rusijom koje smo decenijama gradili, da ga ne uništimo preko noći". Dojče Vele piše da je on pod tim mislio na "svoje uporno odbijanje da Srbija kao kandidat za članstvo u EU uvede sankcije Moskvi".

Vučić kaže da su Rusi "naši tradicionalni prijatelji" i "s druge strane, dozvoljava domaćim medijima koje on kontroliše, da konstantno šire vest kako zapadne zemlje finansiraju opoziciju da bi ga svrgli", piše Braj.

Na kraju teksta za Dojče Vele Braj piše da su "u svakom slučaju, ruski stavovi u Srbiji prihvaćeni... to je virtuelni svet koji se stvara i održava putem medija", a "u stvarnosti, Srbija je mnogo tešnje povezana sa Zapadom nego s Rusijom".

Teme