Web Analytics
USPRS povodom Protokola MUP: Zaposleni u prosveti ne mogu da postanu antidiverzanti - BetaRS

USPRS povodom Protokola MUP: Zaposleni u prosveti ne mogu da postanu antidiverzanti

Društvo | Izvor: Beta | 15.12.2023 | access_time 17:55
USPRS povodom Protokola MUP: Zaposleni u prosveti ne mogu da postanu antidiverzanti
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) je danas kritikovala najavljeni Protokol o postupanju za škole i vrtiće u slučaju dojave o postavljenim eksplozivnim napravama kojim je planirana obuka za zaposlene u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja.

Obuka obuhvata mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta. Obuku bi u skladu sa posebnim planom i programom sproveli policijski službenici.

"Smatramo najavljenu obuku nesprovodivom i nespojivom sa prirodom posla koji obavljamo. Samo u zemlji gde se obrazovanje degradira, neko može da pomisli da se seminarom nastavnik, učitelj ili tetkica može pretvoriti u antidiverzanta sposobnog da proceni nivo rizika po učenike i zaposlene u školi", piše u saopštenju.

USPRS ukazuje da "u prilično teškim uslovima odgovorno radimo svoj posao i preko onoga što je predviđeno redovnom normom".

"Upozoravamo nadležne da ne možemo i nećemo prihvatiti na sebe odgovornost za tako delikatnu situaciju, kao što je dojava o eksplozivnoj napravi u školi", piše u saopštenju.

"Pozivamo sve zaposlene da odbiju ovu prekonormnu obuku i da na sebe ne preuzimaju odgovornost za ono za šta nisu stručni i plaćeni", naveo je sindikat.

USPRS konstauje da se "Ministarstvo prosvete do sada nije zvanično oglasilo povodom ovog protokola" i navodi da se "nada da će (to ministarstvo) obazrivije i odgovornije od MUP-a sagledati posledice prihvatanja i sprovođenja mera i obuka predviđenih protokolom MUP-a, te da će odbiti" protokol.

Sidnikat je naveo da se najavljenim protokolom predviđa i zaključavanje škola, zbog čega "obaveštava javnost i nadležne da smo od maja ove godine zaključani, te ni ovu inventivnu meru ne možemo sprovesti više od ovoga što sprovodimo".

Teme