Web Analytics
Hrvatski i slovenački mediji: Srbija protiv nasilja ima šanse za pobedu u Beogradu - BetaRS

Hrvatski i slovenački mediji: Srbija protiv nasilja ima šanse za pobedu u Beogradu

Politika | 17.12.2023 | access_time 21:15
Hrvatski i slovenački mediji: Srbija protiv nasilja ima šanse za pobedu u Beogradu
Favorit na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), dok opozicija ima šanse za pobedu u Beogradu, ocenjuju danas hrvatski i slovenački mediji.

Hrvatska agencija Hina piše da Srbija bira novi parlament, manje od 18 meseci posle poslednjih parlamentarnih izbora, u kontekstu rekordne inflacije i masovnih protesta protiv nasilja koji su se pretvorili u pokret opozicije i dodaje da je favorit prevremenih izbora desničarska nacionalistička SNS koja prema anketama ima podršku 40 do 45 odsto birača. 

Liberalna opozicija koja se nakon dva masovna ubistva početkom maja udružila u izborni savez Srbija protiv nasilja nada se da će preuzeti Beograd, dodaje Hina.

Agencija navodi i da se Vučić tokom kampanje gotovo svakodnevno pojavljivao na televiziji kako bi pozvao na glasanje za SNS, sugerišući da postoji opasnost od haosa u zemlji, dok se opoziciona koalicija zalagala se za život "bez straha od moćnika", mirno društvo i poboljšanje ekonomske situacije.

Slovenačka  agencija STA u izveštaju o današnjim izborima za skupštinu Srbije, pokrajinskim izborima u Vojvodini i lokalnim izborima u Beogradu i još 65 gradova i opština navodi da bi, prema istraživanjima javnog mnjenja, SNS mogla da dobije oko 40 odsto glasova, a Socijalistička partija Srbije (SPS) oko osam odsto glasova.

S druge strane, 25 odsto birača je navelo da bi glasalo bi za vodeću opozicionu koaliciju, okupljenu na listi Srbija protiv nasilja, koju čine levo-liberalne i stranke centra, navodi STA i dodaje da bi proevropska opozicija, po mišljenju analitičara, mogla da osvoji većinu u Skupštini Beograda.

Još dve-tri stranke ili saveza mogle bi da pređu cenzus koji je tri odsto, a to su, dodaje STA, stranke krajnje desnice Dveri i Zavetnici kojima ankete pripisuju oko 6,5 odsto glasova, kao i desničarska Nada sa oko šest odsto podrške i liberalno-konzervativna stranka desnog centra Narodna stranka, koja ankete predviđaju 2,8 odsto glasova.

Poslednji parlamentarni izbori u Srbiji, i tada prevremeni, održani su u aprilu prošle godine. SNS, koju je donedavno predvodio Vučić, osvojila je 120 od 250 poslaničkih mandata, dok su Dačićevi socijalisti dobili 32 mandata.

SNS tada prvi put nije osvojila većinu koja bi joj omogućila da samostalno formira vladu. Slično je bilo i sa Skupštinom Beograda, gde je osvojila 48 mandata od 110 mandata, podseća STA.

Teme