Web Analytics
AFP: Predsednik Srbije tvrdi da je njegova stranka pobedila na parlamentarnim izborima - BetaRS

AFP: Predsednik Srbije tvrdi da je njegova stranka pobedila na parlamentarnim izborima

Politika | 18.12.2023 | access_time 00:10
AFP: Predsednik Srbije tvrdi da je njegova stranka pobedila na parlamentarnim izborima
Foto: Beta/DRAGAN GOJIC


Vladajući populisti u Srbiji ubedljivo su danas pobedili na parlamentarnim izborima, obeleženim navodima o velikim nepravilnostima, i tokom napete kampanje i na dan glasanja, javila je večeras američka agencija Asošiejted pres.

Analitičari su ocenjivali da bi pobeda opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" na beogradskim izborima ozbiljno uzdrmala čvrstorukašku vladavinu predsednika države Aleksandra Vučića u zemlji, navodi AP.

Vučić je večeras rekao da njegova stranka vodi na izborima u glavnom gradu, iako je dodao da će postizborni koalicioni pregovori odrediti ko će vladati Beogradom, dodaje agencija.

Agencija ukazuje da su nepravilnosti tokom današnjeg glasanja prijavili posmatrači izbora i nezavisni mediji.

U jednom izveštaju se navodi da su se etnički Srbi iz susedne Bosne i Hercegovine okupili da glasaju u sportskoj dvorani u Beogradu koja nije bila zvanično biračko mesto, piše u tekstu.

Dodaje se da se u drugom izveštaju navodi da je napadnut posmatrački tim (organizacije CRTA) i da je njihov automobil izudaran bejzbol palicama u gradu na severu Srbije (Odžaci).

Posmatrači nezavisnog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) izrazili su "najveću zabrinutost" zbog slučajeva organizovanog prebacivanja ilegalnih birača iz drugih zemalja u Beograd, ukazuje AP.

"Na nekoliko mesta u Beogradu primećena je koncentracija autobusa, kombija i automobila, kojima su birači prebacivani na biračka mesta širom grada da glasaju", prenosi AP navode iz saopštenja organizacije CRTA.

CRTA je, kako navodi AP, prijavila i slučajeve davanja novca biračima da glasaju za vladajuću stranku, kao i prisustvo neovlašćenih osoba na biračkim mestima.

Vlasti su osporile da je bilo bilo kakvog kršenja zakona, navodi AP i dodaje da je premijerka Ana Brnabić nazvala te optužbe "lažima koje imaju za cilj širenje panike".

Iako danas nije bilo izbora za predsednika države, vlasti su, uz podršku dominantnih provladinih medija, vodile kampanju kao referendum o Vučiću, ocenjuje američka agencija.

Iako formalno nije bio kandidat, predsednik Srbije je nemilosrdno vodio kampanju za Srpsku naprednu stranku (SNS), koja se na glasačkom listiću pojavila pod nazivom "Aleksandar Vučić — Srbija ne sme da stane", piše AP.

Agencija ukazuje da je Srbija, zemlja koja održava tople odnose sa Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji od 2014. godine, ali da se proteklih godina suočavala sa optužbama za kontinuiranu eroziju demokratskih sloboda i pravila.

I Vučić i SNS su negirali optužbe o zloupotrebama u kampanji i o pokušaju izborne prevare, kao i optužbe da je Vučić kao predsednik države prekršio Ustav učešćem u kampanji jedne stranke, dodaje agencija.

Agencija navodi i da je Vučić raspisao vanredne izbore za 17. decembar svega godinu i po dana posle prethodnih parlamenatarnih i predsedničkih izbora, iako njegova partija ima komotnu većinu u parlamentu.

Analitičari su naveli da Vučić nastoji da konsoliduje vlast nakon što su dva masovna ubistva izazvala višemesečne antivladine proteste, u vreme kada visoka inflacija i raširena korupcija podstiču nezadovoljstvo javnosti, piše u tekstu.

Teme