Web Analytics
Momirović: BiH je ključni ekonomski partner Srbiji - BetaRS

Momirović: BiH je ključni ekonomski partner Srbiji

Ekonomija | 18.12.2023 | access_time 10:50
Momirović: BiH je ključni ekonomski partner Srbiji
Srbija i Bosna i Hercegovina su dve glavne države u okviru regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) sa međusobnom spoljnotrgovinskom razmenom koja je u prošloj godini iznosila 3,2 milijarde evra, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović posle sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Кošarcem.

"Ne postoji nijedno tržište u regionu na kome Srbija beleži tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim trgovinske razmene od BiH. Izvoz Srbije u BiH prošle godine je dostigao iznos od dve milijarde evra. Nema sumnje da su naše privrede apsolutno kompatibilne i na nama je da nastavimo da radimo na dubljoj integraciji naših kompanija", rekao je Momirović.

Sastanku dvojice ministara u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici Privrednih komora Srbije i BiH i Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), a ragovarano je i o daljim koracima u regionalnom povezivanju, kao i dodatnom jačanju administrativnih kapaciteta i povećanju propusnosti graničnih prelaza između dve države, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Momirović je rekao da je razgovarano i o međunarodnoj izložbi EXPO koja će biti u Beogradu 2027. godine i istakao da je "ovo velika šansa kako za kompanije iz Srbije, tako i za kompanije iz BiH".

"Očekujemo ogroman priliv turista i siguran sam da će se taj efekat odraziti i na ekonomiju i turizam u BiH", istakao je on.

Dodao je da je tema sastanka bio i Sporazum o slobodnoj trgovini koji je Srbija potpisala sa Кinom, ali i sporazumima o slobodnoj trgovini kojim se pregovara UAE i Egiptom.

Teme