Web Analytics
Novopazarska opozicija: 5. oktobar u Sandžaku može da se desi 20. decembra - BetaRS

Novopazarska opozicija: 5. oktobar u Sandžaku može da se desi 20. decembra

Politika | 18.12.2023 | access_time 17:05
Novopazarska opozicija: 5. oktobar u Sandžaku može da se desi 20. decembra
Foto: Beta/Milan Obradović

Predstavnici Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) i Stranke pravde i pomirenja (SPP) podržali su danas tvrdnju Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) da Gradska izborna komisija Novog Pazara (GIK) pokušava "da preotme jedan mandat", koliko Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP) nedostaje da oformi minimalnu većinu u lokalnom parlamentu.

Oni su najavili borbu za mandat koji smatraju da im pripada i koji bi mogao da presudi koja će koalicija formirati vlast u Novom Pazaru.

"Mi (u Sandžaku) nismo imali 5. oktobar, ali ćemo ga možda imati 20. decembra", rekao je Edin Zećirović iz GPS, najavljujući "rešenost za odbranu izborne volje građana".

Na zajedniničkoj konferenciji za novinare Edin Numanovic (SPP), Ahmedin Škrijelj (SDA) i Edin Žećirović (GPS) su saopštili da su ubedili predsednika GIK Radoslava Milića da odustane od namere da danas saopšti preliminarne izborne rezultate, čime bi, kako su saopštili, "izvršio nečiji nalog, ali i sproveo u delo nezakonitu odluku".

Tri opozicione liste, koje bi, ukoliko bi GIK dodelio i drugi mandat GPS, mogle da oforme novu skupštinsku većinu (24 od ukupno 47 odborničkih mesta) tvrde da je aktuelna vlast u Novom Pazaru (SDP-SNS) "pribegla svim poznatim metodama prekrajanja izborne volje građana".

Oni su naveli da od izborne komisije traže da "jasno i nedvosmisleno pokaže i dokaže" kako i po kojoj formuli je vršena raspodela mandata.

"Ako podelite broj glasova koje je SDP dobila na izborima sa brojem mandata i broj glasova koje je dobio GPS, videćete da je to ogromna disproporcija", rekao je nosilac te izborne liste Edin Žećirović.

On je rekao i da će sačekati zakonske rokove, u kojima GIK može da donese zakonitu odluku, a da će posle toga naći način da odbrane glasove građana.

Teme