Web Analytics
MK grupa najavila ulaganja od 1,6 milijardi evra - BetaRS

MK grupa najavila ulaganja od 1,6 milijardi evra

Ekonomija | Izvor: Beta | 18.12.2023 | access_time 17:25
MK grupa najavila ulaganja od 1,6 milijardi evra

MK grupa kroz podršku lokalnim zajednicama, zelenu tranziciju i unapređenje korporativnih praksi nastavlja svoj put održivog razvoja koji je njen zaštitni znak već četiri decenije, saopštila je danas ta kompanija.

"Jubilejsku godinu započeli smo najavom novog investicionog ciklusa od 1,6 milijardi evra u obnovljive izvore energije, poljoprivredu, turizam i real-estate", rekao je generalni idrektor MG grupe Mihailo Janković.

On je na predstavljanju ESG izveštaja (zaštita životne sredine, društveni uticaj i korporativno upravljanje) pod nazivom "Pokretačka snaga odgovornosti", kao i ESG strategije i ciljeva koje je kompanija usvojila do 2026. godine, istakao da je prošle godine postignut napredak u sve tri ovlasti.



Izveštaj pokazuje da su direktne emisije gasova staklene bašte smanjene za 65.000 tona ugljen dioksida u odnosu na 2020. godinu, a kompanija se obavezala da će do 2026. direktne i indirektne emisije smanjiti za 25 odsto, uz krajnji cilj dostizanja karbonske neutralnosti.

Kao lider u proizvodnji zelene energije, MK grupa će u naredne tri godine realizovati i projekte obnovljivih izvora ukupnog kapaciteta jednog gigavata vredne oko 900 miliona evra. Time će dati veliki doprinos zelenoj tranziciji Srbije, jer će biti odgovorni za četvrtinu ukupno proizvedene čiste energije.

Kompanija kontinuirano brine i o zemljištu i vodi kroz održive poljoprivredne prakse, a gotovo 99 odsto otpada koji generišu članice grupe je biorazgradivo, navedeno je i uzveštaju.

"U narednom periodu posebno ćemo se baviti unapređenjem održivosti u okviru naših lanaca vrednosti. Fokusirani smo na unapređenje radnog okruženja i razvoj ljudskih resursa, o čemu govori visoki indeks angažovanosti u našim istraživanjima zadovoljstva zaposlenih", rekao je Jankovičć.

Istako je da je mežu zaposlenima u kompaniji oko 50 odsto žena, a na upravljačkim pozicijama ih je preko 40 odsto, sa ciljem da ovaj procenat poraste na 50 odsto do 2026.

"Nastavićemo da doprinosimo i kvalitetu života u zajednicama u kojima poslujemo, i u narednih pet godina izdvojićemo pet miliona evra za društveno odgovorne aktivnosti", najavio je Janković.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež čestitao je MK grupi ističući koliko je važno da se kompanije u Srbiji pridržavaju ESG praksi.

"Pokazali su da nisu samo jedan od najuspešnijih poslovnih sistema u Srbiji i celom regionu, nego su, pre svega, odgovorna kompanija koja svoje poslovanje zasniva i na inovacijama i na svemu onome što je važno za rast i razvoj poslovanja u ovim modernim vremenima. Ono što je nama i te kako važno, MK gruoa godišnje državi Srbiji uplaćuje negde oko 60 miliona evra poreza i više od 80 odsto svega što nabavlja – nabavlja na domaćem tržištu", rekao je Čadež.

Dodao je da ukoliko kompanije u Srbiji ne budu naučile da radimo kako radi MK grupa, može se vrlo lako desiti da ne mogu da izlazie na tržište Evropske unije i to bi mogao biti veliki problem.

"Zato je važno da svoje znanje iz ove oblasti MK grupa prenosi na svoje dobavljače", istakao je Čadež.

Povodom predstavljanja ESG izveštaja MK grupe organizovana je panel diskusija na ove teme u Privrednoj komori Srbije na kojoj je regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za agrobiznis Miljan Ždrale rekao da je za tu banku Zelena agenda, nakon potpisivanja Pariskog ugovora, jedna od ključnih stvari, i da su svi projekti i tehnička pomoć orijentisani na poboljšanje energetske efikasnosti, konkurentnosti poljoprivrede i smanjenje emisije štetnih gasova.

"Na taj način podržavamo kompanije poput MK grupe, ali i zakonsku regulativu u Srbiji kroz promociju obnovljivih izvora energije i održiv razvoj, pre svega, poljoprivrede, kao jednog od najvećih kontributora u uglen dioksid emisiji", kazao je Ždrale.

"ESG tema je uslov bez koga se ne može u modernom poslovnom okruženju. Primeri kao su što MK grupa pokazuju da je moguće pomiriti tradicionalne korporativne ciljeve i finansijske interese akcionara, sa mnogo širim spektrom ciljeva koji proizilaze iz ESG koncepta. Međutim, sam korporativni svet ne može da reši nagomilane klimatske i ekološke probleme sa kojima se suočavamo", rekao je partner i rukovodilac Odeljenja poslovnog savetovanja konsultanske kompanije EY u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori Dušan Tomić.

Naveo je da zemlje sporo idu ka ambicioznim ciljevima iz Pariskog klimatskog sporazuma, posebno Evropa.

"Potrebno je mnogo više konkretnih akcija i koordinacije između međunarodnih institucija, država, finansijskih institucija, privrednika, naučnih institucija, da bi se rizici doveli pod kontrolu. Posle 10 godina intenzivne priče o ESG-u, učešće energije fosilnog porekla u svetu je skoro nepromenjeno, preko dve trećine, a apsolutna potrošnja je daleko veća", rekao je Tomić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Lončar je rekao da Srbija na godišnjem nivou kreira 62 miliona tona ugljen dioksida.

"Po tom indikatoru, Srbija po glavi stanovnika jeste iznad proseka na nivou sveta. Zato je važno da kompanije poput MK grupe uvedu najbolje prakse u oblasti ekologije", kazao je Lončar.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

Teme