Web Analytics
Prvanović traži od Nadzornog odbora da izbore oceni neregularnim zbog kampanje - BetaRS

Prvanović traži od Nadzornog odbora da izbore oceni neregularnim zbog kampanje

Politika | 18.12.2023 | access_time 21:55
Prvanović traži od Nadzornog odbora da izbore oceni neregularnim zbog kampanje
prt.scr youtube

Član Nadzornog odbora skupštine Srbije za praćenje izborne kampanje Slobodan Prvanović predložio je večeras tom odboru da usvoji stav da su izbori u Srbiji bili "neregularni u aspektu izborne kampanje".


Prvanović je u dopisu članovima odbora, koje je prosledio u saopštenju, naveo da je kampanju karakterisala drastična neravnopravnost izbornih učesnika, od predstavljanja u medijima, do mogućnosti iznajmljivanja opštinskih i drugih prostorija u svrhu predstavljanja biračima.

"Ističem i to da su REM, Agencija za sprečavanje korupcije i tužilaštvo imali skoro potpuno indolentan odnos spram pojava koje su narušavale regularnost, a zbog kojih su bili dužni da reaguju. Takođe, svedočili smo i do sada neviđenoj zloupotrebi položaja predsednika Republike, a u cilju političke agitacije u korist jedne izborne liste", dodao je Prvanović.

Kada su u pitanju neregularnosti na sam dan glasanja, članovima odbora je predložio da se upoznaju sa izveštajem posmatračke misije nevladine organizacije Crta.

"Dakle, postoje svi uslovi za to da ove izbore okarakterišemo kao neregularne u aspektu izborne kampanje, što je možda i najvažnije kada je regularnost izbora u pitanju", ocenio je Prvanović.

Dodao je i da su posmatrači misije ODIHR u preliminarnom izveštaju naveli da je vladajuća stranka imala "sistematsku prednost koja je stvorila nepravedne uslove na izborima, a dominiralo je uključenje predsednika Srbije u kampanju".

"Smatram da bi bila sramota direktno za naš odbor, a indirektno i za Srbiju, kada bi se ispostavilo da strani posmatrači više brinu o kvalitetu izbora i da su imali bolji uvid u dešavanja u našoj zemlji", naveo je Pravnović.

Prema njegovim rečima, na današnjoj sednici Nadzornog odbora odbačeno je pet njegovih predloga da se osudi "zloupotreba položaja i kršenje zakona od strane predsednika Srbije".

Teme