Web Analytics
Pošta Srbije predstavila prigodne marke povodom 30 godina diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke - BetaRS

Pošta Srbije predstavila prigodne marke povodom 30 godina diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke

Ekonomija | Izvor: Beta | 19.12.2023 | access_time 13:25
Pošta Srbije predstavila prigodne marke povodom 30 godina diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke
Foto: Beta/Milan Obradovic

Pošta Srbije predstavila je danas u Ambasadi Slovačke u Beogradu specijalno izdanje prigodnih maraka povodom 30 godina od osnivanja samostalne Slovačke, kada su uspostavljeni diplomatski odnosi između Srbije i te zemlje.

"Na inicijativu Pošte Srbije i uz podršku Ambasade Slovačke u Beogradu priredili smo i emitovali ovo specijalno izdanje poštanske marke. Ona potvrđuje nadstandardne bilateralne odnose naše dve zemlje koji su zvanično počeli 1. januara 1993. godine i nesmanjenim intenzitetom u duhu tradicionalne bliskosti dva naroda traju do danas", rekao je ambasador Slovačke Fedor Rosoha.

On je podsetio da su za proteklih 30 godina u međunarodnoj saradnji uspostavljena mnoga značajna partnerstva, odraženi važni strateški projekti i postavljeni jaki temelji za dalje unapređenje prijateljstva i poštovanja između ta dva naroda.

"Ključna karika, koja je doprinela i doprinosi i dalje odličnom razumevanju naša dva naroda, su pripadnici slovačke nacionalne manjine, koji na častan i srčan način čuvaju i prezentuju kulturu i jezik svojih predaka, Slovaka i istovremeno predano i vredno doprinose boljitku i razvitku svoje domovine Srbije", kazao je ambasador.

Pošta Srbije predstavila prigodne marke povodom 30 godina diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke
Foto: Beta/Milan Obradovic

Rosoha je istakao da Slovačku i Srbiju spajaju srodni jezici, briga o kulturi i tradiciji, sličan temperament, umereno kontinentalna klima, ali i reka Dunav koja je, kako je rekao, jedan od glavnih motiva poštanske marke.

Najavio je da je sledeće godine u planu izrada još jedne specijalne poštanske marke sa motivima iz opusa slikara iz Kovačice Martina Jonaša, koji je u velikoj meri doprineo razvoju i širenju popularnosti naivnog slikarstva vojvođanskih slovaka na svim kontinentima.

"Sledeće godine, 9. maja navršiće se 100 godina od rođenja ovog umetnika i u planu je da se tog dana promoviše specijalno izdanje poštanske marke, što će istovremeno biti i podrška upisivanju naivne umetnosti Slovaka iz Vojvodine na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa", istakao je Rosoha.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević istakao je da tri decenije bogatih bilateralnih odnosa Srbije i Slovačke svakako je bio pravi povod za publikovanje specijalne poštanske marke. "Želja dve zemlje, koje i geografski nisu toliko udaljenje, da budu u svim oblastima dosta bliže, kao i želja Slovačke da pomogne nama na putu ka Evropskoj uniji, kako bi Srbija što pre bila deo te porodice, je svakako nešto što sa naše strane zahteva posvećenost da tri decenije naših diplomatskih odnosa obeležimo na adekvatan način", istakao je Đorđević.

Naglasio je da poštanska marka ostaje za budućnost i da će obeležiti jedan period međunarodnih odnosa i dodao da će pokazati da "nešto što je iza nas, krči put ispred nas ka tome da tu našu saradnju unapredimo i da ona bude na viskom nivou".

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme